Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в Иран навлизат в шестата си седмица

[post-views]
Президентът на Иран обеща разследване за смъртта на млада жена след арест

Най-малко 215 души загинали, сред които 25 деца, десетки ранени и хиляди  арестувани. Това е равносметката от продължаващите от 6 седмици демонстрации в Иран. Те са провокирани от смъртта на младо момиче след арест от нравствената полиция в ислямската република.

Месец и половина Иран е обхванат от протести, които страната не е виждала от времето на Ислямската революция, довела на власт Аятоласите. Повод за гнева на хората стана смъртта на 22 годишната Махса Амини, която почина в ареста, след като е задържана от моралната полиция в страната носенето на неправилно сложена забрадка на обществено място.

Според иранското вътрешно министерство „размириците“, термин с който официално се наричат демонстрациите, продължават затихват. Все по малко хора се събират по университетите и градинките, и много скоро очакваме да спрат, допълват от ведомството.

Заради наложена от властите информационна завеса, какво точно се случва в страната е трудно да се разбере.

Борбата за повече свобода за хората в Иран обаче не признава граници, и продължава да набира подкрепа по цял свят. Хиляди мъже и жени протестираха по улицата на американската столица Вашингтон с лозунги „Жени, Живот, Свобода!“

През почивните дни в Германия повече от 80 хиляди души се събраха в Берлин солидарни със смелите жени и протестиращите срещу режима в Иран.

Заради използването на непропорционална сила срещу демонстрантите и потъпкване на човешките права само преди дни ЕС наложи санкции на високопоставени ирански политици и организации, като призова режимът в Техеран да освободи всички политически затворници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани