Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трети министър-председател за три месеца – Риши Сунак е новият премиер на Великобритания

[post-views]
Британският парламент прие законопроекта за депортиране на незаконни мигранти в Руанда, но пречките пред прилагането му остават

Във Великобритания продължава да се пише история. Риши Сунак става първият министър-председател на Обединеното кралство от азиатски произход. Като единствен кандидат за лидерския пост на Консервативната партия, той встъпва в длъжност веднага. Очаква се още утре той официално да влезе и на Даунинг стрийт 10.

Риши Сунак беше избран за лидер на Консерваторите във Великобритания. Той представи единствената валидна номинация в определения за това срок, след като основните му опоненти се отказаха и оставиха на него нелеката задача да управлява страната в условията на дълбоко разделение и икономически спад.

Бившият премиер Борис Джонсън се оттегли от надпреварата още в неделя, заявявайки, че вече не е обединител на партията. Буквално в последната минута, Пени Мордънт също излезе от съревнованието, тъй като не успя да събере парламентарната подкрепа, необходима за валидиране на кандидатурата ѝ. Тя заяви, че застава зад Риши Сунак, когото партията е избрала за свой лидер. Така Мордънт се вслуша в призивите на мнозинството, да се откаже от партийния пост в името на националния интерес и стабилността.

Освен като първия премиер на Великобритания с индийски корени, 42-годишният Риши Сунак записва името си и като най-младия министър-председател на Обединеното кралство през последния век. Той заема висшия пост едва 7 седмици след като загуби сходна битка от Лиз Тръс, която обаче подаде оставка безпрецедентно бързо.

Сунак поема властта във Великобритания в изключително тежък момент на политическа и икономическа криза, на фона на настойчиви искания от страна на опозицията за предсрочни избори. Победата му се възприе на Острова с ентусиазъм, като дори финансовите пазари реагираха с поскъпване на британската лира.

Най-ново

Единична публикация

Избрани