Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът на ЕС одобри единно митническо гише

[post-views]
Посланиците на ЕС одобриха осмия пакет санкции срещу Москва, включващ ценови таван за руския петрол

Съветът на ЕС одобри създаването на единно митническо гише. След като то стане факт, бизнесът повече няма да е принуден да подава документи пред няколко власти чрез различни портали.

Единното гише ще позволи на митниците и другите власти автоматично да проверяват дали въпросните стоки отговарят на изискванията на ЕС и дали са били завършени необходимите формалности. Очаква се новите правила да осигурят повече ритмичност на трансграничната търговия и да спомогнат за намаляването на административната тежест за търговците, особено като пестят време и правят издаването на разрешителни по-просто и по-автоматично.

Комисията направи предложението преди две години. Съветът на ЕС постигна преговорен мандат година по-късно, а преговорите между законодателните органи приключиха с временно споразумение през май. Приемането днес на окончателните текстове означава, че регламентът може да бъде подписан в Европейския парламент на пленарната сесия през ноември, след което публикуван в официалния вестник на ЕС.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани