Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подготвят програмата за отбелязване на 110 години от Балканските войни

[post-views]
Подготвят програмата за отбелязване на 110 години от Балканските войни

Подготвят програмата за отбелязване на 110 години от Балканските войни

Националният инициативен комитет, създаден с решение на правителството на 6 октомври т.г., проведе първото си заседание.

Основните акценти и проектопрограмата за отбелязване на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.) бяха обсъдени днес в МО от членовете на Националния инициативен комитет (НИК), създаден с решение на правителството. Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие патронажа на честванията през септември м.г. Председател на НИК е министърът на отбраната Димитър Стоянов. Заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска, която е и заместник-председател на НИК подчерта, че проявите и посланията трябва да бъдат насочени към всички българи, включително да имат международен отзвук. В този смисъл ще бъде изработена комуникационна стратегия, в която основна роля ще имат БНР, БНТ, ВТК, в. „Българска армия“, в. „Българско войнство“, интернет платформите на институциите, чийто ръководители и представители участваха в заседанието. Вече работим по темата, ВТК има програмни намерения за по-нататък, вестник „Българска армия“ периодично ще информира за събитията, включително се очаква да издаде един до 64-страничен брой, посветен на годишнината, стана ясно от думите на Румяна Станимирова, директор на Информационния център на МО. Готовност за активно участия изявиха и другите национални медии. Предложено бе в националния план да се включи специално издание на вестник „Българско войнство“, който в края на следващата година да обобщи участието на военно-патриотичните организации в честванията.

Генерал от запаса Златан Стойков информира, че СОСЗР ще организира специално отбелязване на обсадата и отбраната на Видин през 1913 г. и участието на запасните военнослужещи. Младши лейтенант от запаса Петър Велчев припомни, че през следващата година се навършват 110 години от създаването на дружество „Военноинвалид“, което също трябва да се има предвид в програмата. От Съюза на ветераните от войните на България бе предложено съвместно с МОН да се проведе национален ученически конкурс за разказ или есе  „За мой родственик, участник в Балканските войни“, като най-добрите творби намерят място в специално издание. Тази идея вероятно ще бъде разширена с участието и на МО, Централното военно окръжие други институции.

Ние имаме богат опит за отбелязване на важни исторически годишнини и вече сме подготвили конкретен план, каза началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев. В него намира място и пътуваща научна конференция с международно участие. От ДА „Архиви“ съобщиха, че подготвят изложба и албум с усилията на Военно-историческия архив във Велико Търново. Съвсем скоро НВИМ ще открие изложба, посветена на годишнината, каза неговият директор доц. д-р Соня Пенкова. Необходим е и ремонт на Военния мавзолей-костница в София. Доц. Пенкова се спря специално на посланията, които трябва да търсим с организирането и провеждането на мероприятията от плана.

Николай Димитров от външно министерство обърна внимание на ролята на Македоно-одринското опълчение, на неговия командир генерал-лейтенант Никола Генев и военните кореспонденти по време на войните. Според генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната, всичко, което правим, трябва да бъде мост към настоящето и бъдещето на България. Началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов информира членовете на НИК, че Българската армия от няколко месеца участва в различни прояви, включително в тържествени проверки (зари), каквито имаше в Свиленград, Кърджали, Смолян и други градове.

Заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов направи редица предложения. Много от тях са свързани с прякото участие на учениците, музеите в страната, историческите факултети, културните ни институти зад граница и др. Според него е добре да има и филателно издание, посветено на българския воин. Заместник-министърът на финансите Александър Свраков изрази уважение към направените предложения.

Секретарят на НИК Диян Валянов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ съобщи основните мероприятия, набелязани в проектоплана от страна на МО. Предвижда се ремонт и обновяване на военни паметници на участници в Балканските войни.  Съвместно с Военна академия „Георги С. Раковски“ ще бъде организирана военно-историческа експедиция по стъпките на Българската армия през войните. Ще бъдат положени грижи за седемте надгробия в църквата „Св. Георги“ в Одрин. 110-годишнина от героичната гибел на полковник Константин Каварналиев ще бъде отбелязана по подобаващ начин на паметника му в района на Дойран, Република Северна Македония. Той загива на 23 юни 1913 г. на 47 години. Възпоменателни ритуали ще има и в Република Сърбия за загиналите в Междусъюзническата, т.е. втората, Балканска война. Във военните формирования ще бъдат проведени традиционните за такива случаи дни на отворени врати. И през 2023 г. ще се проведе ученическия поход по стъпките на Българската армия в област Кърджали. 

Следващото заседания на НИК ще бъде на 10 ноември, когато трябва да бъде приет План за националните чествания на 110 години от Балканските воини с финансов разчет на необходимите разходи, както е записано в решението на Министерския съвет.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани