Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В с. Овча могила откриха паметник на 24 опълченци

[post-views]
В с. Овча могила откриха паметник на 24 опълченци

dav

Днес в свищовското село Овча могила с участието на военнослужещи от 55-ти Инженерен полк – Белене, бе открит паметник на 24 опълченци, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 г. освещаването да извърши Великотърновския митрополит Григорий.

Автор на монумента е скулпторът Атанас Миндов от с. Овча могила. Инициативният комитет за изграждането е с председател Димитър Събков. Построяването е в резултат на съвместните действия на  Общински съвет – Свищов, Областния управител на област Велико Търново, Областната комисия „Военни паметници“ и Министерство на отбраната. В откриването участваха началникът на политическия кабинет на министър ана отбраната Владко Владов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Диян Валянов, представители на местната власт и на военно-патриотични организации.

btrhdr

Паметникът представлява композиция от три тела – едно централно с височина 4 м. и две странични с височина 2,7 м. Пилоните са изградени от стоманобетон, а върху тях ще се монтират пана на военна тематика. В шестоъгълния обем на тялото е предвидена плоча с надпис „Вечна памет!“. Селото се нарежда на второ място по брой на опълченците в Свищовско и на пето в България. Опълченците от седма до дванадесета дружина са изпълнявали преди всичко интендантски и караулни задължения. Тяхната роля във военните действия се доказва и от факта, че в съседното село Горна Студена се намира Главната квартира на руското командване, поради което околните села представляват временни стоянки на придвижващите се руски войски.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани