Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението в Иран ескалира – протестите в страната отново набират скорост

[post-views]
Иранските власти наложиха драстични ограничения върху интернет

Антиправителствените протести в Иран отново набират скорост. Последното огнище на напрежението е северозападният град Махабад, където се стигна до сблъсъци на протестиращите с органите на реда. Съобщава се за най-малко трима убити. Подобни демонстрации продължават да бушуват в цялата страна.

Най-малко трима демонстранти са убити по време на протестите в Махабад, съобщиха държавните медии в Иран. Напрежението в града с предимно кюрдско население ескалира след нападението срещу правителствени сгради от страна на стотици младежи, които се бяха събрали за бдението на мъж, убит от органите на реда в сряда. По данни на неправителствената организация Амнести Интернешънъл само в този град са убити най-малко 8 протестиращи в последните 2 дни.

Новата вълна от обществено недоволство срещу режима в Техеран избухна покрай отбелязването на 40 дни от кончината на Махса Амини, която издъхна след арест от Моралната полиция, заради „неправилно поставен хиджаб“.

ООН призова за независимо разследване на смъртта на 22-годишната жена и последващото масово нарушаване на човешките права при протестите в страната.

Джавайд Реман – специален докладчик на ООН за правата на човека в Иран:

„Получихме серия от доклади за други млади момичета и жени, а всъщност и за момчета, които са убити от държавната власт. Имаме следната цифра – най-малко 27 деца са убити от органите на реда по време на протестите. Общият брой на жертвите на държавата надхвърля 250 от началото на протестната вълна на 16 септември.“

Официалните власти в Техеран разглеждат казуса като проблем с обществения ред и потушават протестите по жесток начин. Дори свързаха демонстрациите с нападение срещу джамия, при което загинаха 15 богомолци, а други 30 бяха ранени.

Най-ново

Единична публикация

Избрани