Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежение по границата между Сърбия и Косово, Белград вдигна самолети МиГ-29 срещу вражески дронове

[post-views]
Напрежение по границата между Сърбия и Косово, Белград вдигна самолети МиГ-29 срещу вражески дронове

Сърбия вдигна изтребителите си под тревога заради чужди дронове, навлезли във въздушното ѝ пространство. Враждебните летателни апарати са прелетели и заснели сръбските позиции в сухопътната зона за сигурност по границата с Косово, съобщиха от Белград.

Необозначени дронове са забелязани по косовско-сръбската граница да облитат и наблюдават сръбските позиции и казарми в района, посочиха властите в Белград. В резултат сръбският президент и главнокомандващ въоръжените сили Александър Вучич веднага е изпратил изтребители МиГ-29 срещу нарушителите.

Дроновете са успели да напуснат въздушното пространство на страната преди бойните самолети да ги достигнат и само това ги е спасило, защото заповедта на Миг-овете е била да ги унищожат. Това заяви пред сръбски медии премиерът Ана Брнабич и допълни, че граничната зона остава под засилен мониторинг.

Ако продължат да се случват подобни неща, ще свалим вражеския летателен апарат, както би направила всяка друга държава, допълни премиерът като отказа да спекулира относно произхода на дроновете.

Тези новини идват след като Вучич постави сръбските войски по границата с Косово в повишена бойна готовност след като спорът за регистрационните номера на автомобилите заплаши да ескалира допълнително напрежението между двете държави. По-рано, въпреки призивите на Брюксел и Вашингтон да не го прави, Прищина поиска от членовете на етническото сръбско малцинство в страната да сменят регистрационните си табели с косовски.

Най-ново

Единична публикация

Избрани