Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нетаняху пое на нов поход към властта – печели убедително парламентарните избори в Израел

[post-views]
Нетаняху пое на нов поход към властта – печели убедително парламентарните избори в Израел

Колелото в Израел се завъртя. Бившият премиер Бенямин Нетаняху печели парламентарните избори в страната и по всичко личи, че ще се върне на власт. Консервативният блок, чийто лидер е той, бележи категорична победа при избирателна активност над 70%. Това показват резултатите след преброяване на близо 100% от гласовете.

За три години и половина това е петият опит на Бенямин Нетаняху да се върне на власт и по всичко личи, че той е успешен. Консервативният блок, воден от него, печели мнозинство и взема 65 от общо 120 места в парламента. Самата партия на действащия опозиционен лидер „Ликуд“ ще излъчи 31 депутати и отново ще е най-голямата партийна сила в страната.

На второ място, с 24 депутатски кресла, остават сегашните управляващи от „Има бъдеще“ на премиера Яир Лапид, който е и основният противник на разследвания за корупция Нетаняху.

Интересното обаче е, че за първи път в историята на Израел радикален, крайнодесен алианс заема третото място по брой депутати. Религиозната ционистка партия получи изненадващо висок резултат и се очаква да помогне на Нетаняху за сформирането на правителство.

Именно силното присъствие на подобна формация обезпокои съседите на Израел. Палестинският премиер Мохамед Щайе изрази загриженост относно завоя на страната толкова вдясно и поиска международната общност „да защити народа му, когато расистите дойдат на власт в Тел Авив.“ Със съжаление Щайе отбеляза и че страната му не се е надявала изборите в Израел да излъчат партньор за постигането на мир.

Най-ново

Единична публикация

Избрани