Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания е пред тежка рецесия, идват тежки 2 години, предупреди Централната банка

[post-views]

Великобритания ще се изправи пред най-тежката и дълга рецесия за последните три десетилетия откакто се води подобна статистика. За това предупреди Централната английска банка и посочи, че през следващите две години предстои много сериозен спад на икономическата активност и безработицата ще се удвои.

По-рано Централната банка повиши лихвения процент от 2,25 на 3 на сто, което е най-високият скок от 1989 г. насам. Това повиши разходите за заеми до рекордните нива от 2008 г., когато британската банкова система беше изправена пред колапс. Разходите за живот също се покачват с най-бързия си темп за последните 40 години. Цените скочиха с над 10% за година и това поставя домакинствата пред сериозни предизвикателства.

Растящата инфлация тежи най-вече на семействата, пренсионерите и бизнеса, заяви финансовият министър на Обединеното кралство – Джереми Хънт и посочи овладяването ѝ като главен приоритет на правителството. Лихвените проценти се вдигат в целия свят, тъй като страните се опитват да управляват скока на цените, предизвикан от Ковид-пандемията и руската инвазия в Украйна. Целта ни е да върнем стабилността като подредим публичните финанси и задържим тези проценти възможно най-ниски, допълни Хънт, който на 17 ноември ще представи план за повишаване на данъците и свиване на разходите в опит да спести около 50 милиарда паунда, с които да запълни „черната дупка“ в британската хазна.

Междувременно все повече хора на Острова определят Брекзит като грешка, посочват последните проучвания. Разводът между Великобритания и ЕС бележи най-ниската си популярност от 2016 г. насам, като основна причина за това  е влошеното икономическо състояние на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани