Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц се срещна със Си Дзинпин в Пекин, призова Китай да притисне Русия да спре войната

[post-views]
Олаф Шолц: Въоръжените сили на Германия принадлежат към "центъра на демократичното общество"

Германският канцлер Олаф Шолц призова китайския президент Си Дзинпин да използва влиянието си върху Русия и да я притисне да спре войната в Украйна. Двете страни се съгласиха, че ядрените заплахи на Москва са безотговорни и изключително опасни.

Китайският президент Си Дзинпин категорично отказа да осъди действията на руския си колега Владимир Путин в Украйна. Той обаче се съгласи, че международната общност трябва да търси мирен изход от кризата и да изкара от уравнението възможността за използване на ядрено оръжие.

Посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Пекин обезпокои доста кръгове не само в Берлин, но и в цяла Европа. Визитата е едновременно кратка и противоречива. Кратка, защото гостуващата делегация може да остане на китайска земя само 11 часа заради строгите антиковид мерки в страната. И противоречива, защото превръща Шолц в първия западен лидер дошъл в страната след Пандемията и първият, който се среща със Си след като укрепи властта си и беше преизбран за трети президентски мандат.

Шолц обаче, точно както и Ангела Меркел преди него, е убеден, че глобалните проблеми могат да се решават само с участието на Китай, а разговорите „лице в лице“ улесняват дискусията дори по теми, където менията на двете страни драстично се разминават.

Още повече, че Пекин е основният търговски партньор на Берлин и зависимостта му е голяма. Именно това се опитва да промени канцлерът с посещението си и доказателството е редуцираният състав на бизнес-делегацията, която е в пъти по-малка от тези, с които германски лидери са посещавали Китай в миналото. Икономическият обмен е все по-труден, сподели Шолц. Имаме и противоречия, допълват от китайска страна.

Все пак държавните мъже изразиха желанието си да работят заедно в тези времена на „промени и сътресения“. Те се разбраха и да продължат да си говорят по наболелите въпроси – от войната в Украйна, през продоволствената и енергийната сигурност, до климатичните проблеми и световната пандемия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани