Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Путин заяви, че цивилните в Херсон трябва да бъдат евакуирани

[post-views]
Путин заяви, че цивилните в Херсон трябва да бъдат евакуирани

Руският президент Владимир Путин каза днес, че цивилните в украинската Херсонска област, която Русия обяви през септември, че анексира, трябва да бъдат евакуирани от зоната на конфликта, предаде Ройтерс, като се позова на РИА Новости.

„Сега, разбира се, хората, които живеят в Херсон, трябва да бъдат преместени от зоната на най-опасните действия, защото цивилното население на трябва да страда“, каза Путин.

Той говори на кратка церемония на Червения площад в Москва по случай днешния Ден на руското национално единство. Путин се срещна с руски младежки доброволчески организации, ангажирани в района на Херсон, отбелязва Франс прес.

Руските окупационни власти в Херсон обявиха във вторник вечерта, че е започнало прехвърлянето на „до 70 000 души“, които се намират в момента на левия бряг на река Днепър.

Назначената от Русия администрация в Херсонска област – един от четирите украински региона, за които Путин обяви на церемония в Кремъл през септември, че са част от Русия – настоява цивилните да напуснат западната част на областта, където през последните седмици украинските сили си възвърнаха територии.

Вчера т. нар. заместник-губернатор на Херсонска област Кирил Стремоусов отправи няколко видеопослания към цивилните да напуснат част от региона на западния бряг на Днепър. Руските сили вероятно скоро ще се изтеглят от западния бряг на реката, предположи Стремоусов, цитиран от Ройтерс.

Около 5000 цивилни са прехвърляни всеки ден от западния на източния бряг на Днепър от възобновяването на евакуационната операция във вторник, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната.

Путин обяви днес, цитиран от агенция Интерфакс, че Русия е мобилизирала във въоръжените си сили 318 000 души.

На 21 септември Путин обяви „частична мобилизация“ на фона на поредица военни неуспехи в Украйна. Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че с тази мярка се цели привличането на военна служба на 300 000 резервисти, отбелязва Ройтерс.

По-рано днес Путин положи цветя на паметника на Кузма Минин и Дмитрий Пожарски – известни личности от руската история, помогнали в началото на 17-и век за освобождаването на Москва от полска окупация, съобщи АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани