Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нетаняху се връща на власт в Израел

[post-views]
Нетаняху се връща на власт в Израел

Израелския опозиционен лидер Бенямин Нетаняху и неговият консервативен блок печелят категорично парламентарните избори в страната, сочат резултатите след преброяване на 97% от подадените гласове. Според информации в израелските медии неговият десен религиозен лагер е успял да си осигури мнозинство от 65 от 120-те места в парламента. Партията „Ликуд“ на Нетаняху ще има най-голямата парламентарна група с 31 депутати. Формацията“Има бъдеще“(„Йеш атид“) на досегашния премиер Яир Лапид се нарежда на второ място с 24 места.

За първи път в историята на Израел един крайнодесен алианс заема третото място на изборите. Религиозната ционистка партия на Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир се разглежда като възможен съюзник на Нетаняху за сформиране на мнозинство в парламента и, съответно, на кабинет. Палестинският премиер Мохамед Щайе днес изрази загриженост относно завиването на Израел надясно, като поиска от международната общност „да защити нашия народ от агресивната израелска политика, след като расистките партии дойдат на власт в Израел“.

Избирателната активност беше сравнително висока – 71,3 % от приблизително 6,8 млн. души, които имат право на глас. Това бяха петите парламентарни избори в Израел за последните 3 и половина години.

Нетаняху, който е разследван за корупция, се стреми отново да оглави правителството. 73-годишният политик е бил министър-председател няколко пъти, общо повече от десетилетие и половина – по-дълго от всеки друг в историята на Израел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани