Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия разполага ракети „Кинжал“ в Беларус

[post-views]
Русия разполага ракети „Кинжал“ в Беларус

Британското разузнаване смята, че Русия е разположила в Беларус изтребители-прехващачи, способни да носят и хиперзвукови ракети „Кинжал“, за да изпрати послание на Запада и да представи Беларус като страна, която е все по-замесена във войната, пише украинското онлайн издание „Европейская правда“. „Кинжал“ са трудни за прехващане ракети, способни да носят и ядрени бойни глави. Руският президент Владимир Путин твърди, че НАТО не разполага с техен равностоен аналог.
Сателитни снимки са показали, че два самолета прехващачи МиГ-31К почти сигурно са били паркирани на беларуското летище Мачулишчи на 17 октомври, с голям контейнер, съхраняван до тях в защитен земен насип, се казва в разузнавателната сводка. По всяка вероятност контейнерът е свързан с AS- 24, балистична ракета с въздушно базиране, ракета „Кинжал“. Този модел на МиГ е пригоден да пренася едрогабаритни боеприпаси, каквато е въпросната ракета. Отбелязва се, че Русия е приела „Кинжал“ на въоръжение през 2018 г., но този вид ракети не са били използвани още от територията на Беларус.
Премиерът на Чехия Петър Фиала, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, заяви при завръщането си от Киев, че ЕС може да наложи санкции на Беларус, съюзничка на Русия, заради ролята й в конфликта в Украйна. Беларус уверява, че не желае пряко да се меси във войната, но разрешава руски войници да се разполагат на територията й, използвана от Русия като тилова база за нахлуването в Украйна през февруари. На Минск вече са наложени известни санкции, но не можем да приемем Беларус да подкрепя политиката на Москва или Русия да избягва последиците от санкциите с помощта на страни като Беларус, добави Фиала.

Минск и Москва съобщиха през октомври, че създават съвместна войскова групировка, и украинската армия се разтревожи от „нарастващата заплаха“ от нова руска офанзива откъм Беларус. Според беларуското министерство на отбраната в страната ще бъдат разположени до 9000 руски войници и около 170 танка.
САЩ обвиняват още една страна, че помага на Русия във войната – Северна Корея. Вашингтон смята, че режимът в Пхенян тайно доставя на Русия значителен брой артилерийски снаряди и се опитва да скрие доставките, като създава впечатлението, че боеприпасите са предназначени за страни от Близкия изток или Северна Африка, предаде Си Ен Ен, цитирайки наскоро разсекретени разузнавателни данни. Американски служители смятат, че севернокорейските доставки, включително дроновете и другите оръжия, които Русия е придобила от Иран, са още едно доказателство, че дори конвенционалните артилерийски арсенали на Москва са намалели през осемте месеца война.

Разузнавателни данни идват около два месеца след като САЩ обявиха, че Русия е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани