Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Чакаме два двигателя за МиГ-29 от Полша

[post-views]
Български изтребители оказаха помощ на цивилен самолет

В началото на август МО е изпратило запитване до полската страна за закупуване или ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на народния представител Атанас Зафиров по време на парламентарния контрол. В резултат на проведените от него срещи Полша е поела ангажимент за ремонт на шест двигателя. За да бъде по-бърза помощта за българските изтребители МО на Полша е взела решение да свали от експлоатация един самолет МиГ-29 и двигателите му да бъдат подготвени за продажба. Всеки един от двата двигателя има остатъчен ресурс от над 200 часа. В момента се работи активно по подготовката и реализацията на двата двигателя при стриктно спазване на националните законодателства на двете страни. В МО е получен информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата (б.р. – тази) седмица, съобщи министър Стоянов.

За ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на тази година, до полската страна е изпратен проект на писмен договор. Сключването на такова споразумение ще изисква най-вероятно повече време, необходима е и ратификация от Народното събрание, посочи министърът. Допълнително време и допълнителни средства за усвояване на двигателите няма да бъдат необходими. Нашият инженерно-технически състав ги познава, защото такива се експлоатират в авиацията ни.
Тази стъпка не гарантира дългосрочната експлоатация на МиГ-29, а цели осигуряване на приемлива подготовка на летателния състав до края на 2023 г., подчерта министърът. Тя се налага, защото след началото на войната в Украйна и наложените санкции на Руската федерация не може да продължи ремонтът и поддръжката на самолетите МиГ-29 от руски компании.
С министъра на отбраната на Словакия също са проведени разговори за предоставяне на двигатели, стана ясно от думите на министър Стоянов. Отговорът бил, че тези самолети с резервните части са предвидени за Украйна. Въпреки това нашето министерство е изпратило писмо с оферта за закупуване на двигатели за МиГ-29. Отговор все още няма.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани