Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Димитър Стоянов: Ще подсилим екипировката на военнослужещите на границата

[post-views]
Брой 37 (2022)

„От утре всички военнослужещи, които помагат за охраната на държавната граница, ще бъдат снабдени с очила за нощно виждане, с бронежилетки.“ Тези допълнителни мерки оповести министърът на отбраната Димитър Стоянов след инцидента на границата ни с Турция. „Ще бъдем много по-внимателни как са екипирани нашите военнослужещи и как действат на границата“, заяви министър Стоянов и допълни, че българските военнослужещи имат добра подготовка.

От миналата година се поддържа група от 20 до 40 военнослужещи от Сухопътните войски, които имат за задача да възстановяват целостта на инженерното преградно съоръжение, отбеляза министърът на отбраната.

Ресорната комисия в парламента днес одобри разкриването на сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Целта е да бъде осигурена доходност от авансово внесените 1,2 млрд. долара по договора за изтребителите F-16 от 2019 г. „На 7 август 2019 г. България е превела по сметка на DSCA договорената сума от 1.2 млрд. долара, тъй като към тази дата страната ни не е имала право на разсрочено плащане“, обясни министър Стоянов пред народните представители от комисията. Той допълни, че условията на програмата FMS за чуждестранни военни продажби дават възможност част от платените от страната ни средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава.

Министърът на отбраната коментира и предприетите действия за осигуряване на заместващи самолети за Военновъздушните сили. „На 10 август изпратих четири писма до Франция, САЩ, Израел и Швеция. Писмото до Швеция е изпратено през Министерството на външните работи, а до другите страни – чрез военните аташета“, уточни министърът. Той допълни, че през юни правителството е изпратило писма и до Нидерландия, Испания, Италия, САЩ, Швеция, Франция. Тогава е бил получен отговор от Нидерлания, Испания и Италия, че не могат да предоставят самолетите. Министър Стоянов разясни, че до този момент са получени отговори от Швеция и Франция и са проведени разговори с техните представители. Предстои те да посетят България и да огледат българските бази в Граф Игнатиево и Безмер, за да видят къде могат да разположат техниката и дали е необходимо допълнително оборудване за нея. „Търсим оферти за заместващи самолети, решението ще го вземе Народното събрание“, подчерта министър Стоянов.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани