Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Продадоха болид на Ферари, пилотиран от Михаел Шумахер, за 13 милиона швейцарски франка

[post-views]

Емблематичен болид на Ферари, пилотиран от легендарния германски пилот Михаел Шумахер през 2003 година, бе продаден на търг в Женева за рекордната сума от 13 милиона швейцарски франка. Това е модел F2003-GA с шаси 229, с който Михаел Шумахер спечели няколко победи през сезон 2003. 

Това е „рекордна цена в модерната ера на Формула 1“, отсече водещият на търга от международната аукционна къща „Сотбис“.

Сумата задмина доволно предварителните очаквания, като цената на колата бе изчислена да бъде между 7.5 и 9.5 млн. швейцарски франка преди продажбата. Предишният рекорд бе държан от друго карано от Шумахер Ферари – моделът F2001, продаден от Sotheby’s в Ню Йорк през 2017 за 7.5 млн. долара. Шумахер кара девет пъти в рекордно продадения болид, печелейки пет Гран При-та през 2003 година, като е в него, когато си подпечатва титлата в Япония.

Германецът триумфира в Испания, Австрия, Канада, Италия и САЩ с F2003-GA. Той стигна с него и до полпозишъни в Испания, Австрия и Италия, както и до най-бързи обиколки в Австрия, Италия и САЩ. Колата изведе Шуми до шеста световна титла, с което той подобри рекорда на аржентинеца Хуан Мануел Фанджо от пет през 50-те години на миналия век. Ферари пък спечели за 13-и път титлата при конструкторите – петата поредна тогава за „черните кончета“.

Шумахер не се е изявявал публично от близо десет години, след като пострада тежко при инцидент със ски през 2013.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани