Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По пътя към съвършенството

[post-views]
По пътя към съвършенството

На 1 декември Представителният духов оркестър на ВВС отбелязва 10 години, откакто е в състава на 3-та авиобаза

На 1 октомври 2000 г. се извършва обединението в Пловдив между оркестъра на ВВС към корпус „Тактическа авиация” и Гарнизонния духов оркестър. Така на тази дата се създава днешният Представителен духов оркестър на ВВС. И става самостоятелно формирование към Корпус „Тактическа авиация” със свой военен номер. Неизменната административна дейност отнема доста от времето на диригента и неговия помощник. А оркестрантите, около 30 на брой, в най-добрия случай дават дежурства по КПП във войсковия район, в който са настанени, след тях ползват  компенсации и отсъстват от репетициите, концертите и планираните събития.

От 1 декември 2012 г. Представителният духов оркестър на ВВС влиза в състава на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево”. „С това решение административната ни работа много се облекчи и започнахме да се занимаваме само с

музикалните си задължения

по пътя към съвършенството“, казва диригентът на оркестъра майор Михаил Младенов.  

Той е възпитаник на Музикалното училище и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. Бакалавър и магистър е по инструментално изкуство, бакалавър е по педагогика.

Завършил е кларнет при професор Петко Радев, най-голямото име в България на този инструмент. Признава, че почти всичко е научил от него. Започнал е да свири в детските си години на акордеон, но от седми клас преминава на кларнет. И досега продължава да усъвършенства владеенето на този инструмент.

С усмивка съобщава, че е солидна и военната му подготовка. През 2000 г. е бил войник в авиобаза „Чешнегирово”. След постъпването му в оркестъра е изкарал 9-месечен курс за младши сержанти в Националната гвардейска част. А като е станал заместник-диригент, е преминал 6-месечна начална военна подготовка в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново.

Майор Михаил Младенов е в оркестъра на ВВС от 2005 г., от 2006 г. е помощник-диригент, а от 2010 г. е негов диригент. Помощник-диригент е капитан Димитър Христов.

В колектива са и три дами – старши сержантите Велислава Пежгорска (кларнет), Росица Рендакова (ударни инструменти) и Красимира Чомакова (флейта). Най-възрастният музикант в колектива старшина Емилян Цоков има вече 34-годишна служба и скоро ще се пенсионира. Най-млад е младши сержант Кристиян Кънев –  възпитаник на Бургаското музикално училище, сега студент задочно обучение в Академия „Проф. Асен Диамандиев”.

В оркестъра служат хора

           с висше и средно музикално образование

Има само едно свободно място и ако през следващата година бъде обявен конкурс за приемане на музиканти, надяваме се да го попълним. Кандидатите са от цивилни училища, понеже Средното военно музикално училище е закрито много отдавна. При приемане има задължителни критерии по музикална и физическа подготовка, обяснява майор Младенов. Допълва, че за втора поредна година са им отпуснали средства от командването на ВВС. И вече половината музиканти са с нови инструменти. Непрекъснато обогатяват и репертоара си с всякакви видове произведения.

Кои прояви на оркестъра през годината могат да се откроят? Една от тях бе забележителният съвместен концерт „Обединени чрез музиката“ с оркестъра на ВВС на САЩ в Европа. Той се състоя в Античния театър в Пловдив по повод на 6 май – Празникът на Българската армия. Друго важно събитие бе на 14 октомври в Театър „Българска армия”. Тогава оркестърът изпълни за първи път обявения със заповед химн на ВВС. Направен бе и запис заедно с квартет „Армейска песен”.

„Сега се подготвяме за коледните и предновогодишните концерти и ако има, и за офицерските балове. Ще отбележим подобаващо и 10-годишнината, откакто оркестърът е в състава на 3-та авиобаза „Граф Игнатиево”, заявява майор Младенов. А стремежът на военните музиканти е като на летците – напред и нагоре, към висините.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани