Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Елитът в скоковете на батут вече е в София за старта на Световното първенство от 16 до 19 ноември в зала „Арена София“

[post-views]
Елитът в скоковете на батут вече е в София за старта на Световното първенство от 16 до 19 ноември в зала „Арена София“

София затвърждава статута си на Световен център в спорта скокове на батут. Въздушният сблъсък с участието на най-добрите в света в скоковете на батут започва на 16 ноември в София, където олимпийски звезди и нови претенденти от цял свят ще се съберат на едно място, за да се борят за Световната титла в 15 различни категории. 36-ото Световно първенство по скокове на батут обединява най-добрите в олимпийската дисциплина -индивидуално голям батут и три други неолимпийски дисциплини – скокове на пътека, двоен мини батут и синхронни скокове.

Батутистите изпълняват едни от най-сложните акробатични елементи, стигайки до височина от над 10 метра във въздуха, докато изпълняват тройни, или дори четворни салта преди да се приземят отново на батута.

Сред претендентите от най-високо ниво, потвърдени за участие в София, са олимпийската шампионка за жени от Токио 2020  Су Хуинг от Китай, както и световната шампионка и двукратна олимпийска медалистка, Бриони Рейдж от Великобритания. За трикратната световна шампионка в двойния мини батут Лина Сьоберг от Швеция състезанието в София ще бъде последно в кариерата. Надпреварата ще е грандиозна, заради преконфигурацията за новия олимпийски цикъл. Добавен е втори квалификационен кръг към повечето категории и ще има много вълнение около определянето на осемте финалисти, които ще се борят за медалите.

При мъжете и при жените България ще бъде представена от трима спортисти – Мариан Михалев и сестрите Христина и Мариела Пеневи. При по-малките като домакини ще участваме с 24 състезатели сред които имаме носители на отличия от световни и европейски първенства. Мариана Макулова и Станислав Стоянов са националните треньори, а Мария Вангелова и Иво Кръстев ще бъдат съдии за България.

България има Световен шампион в скоковете на батут в лицето на Радостин Рачев, който сега е избран за посланик на Световното първенство в София. Родната федерация организира шампионат на планетата за трети път в историята си, след 2013 и 20217 година.

15-те световни титли които ще бъдат раздадени в София включват финали за мъже и жени във всичките четири категории, отборни състезания за мъже и жени на батут, двоен минибатут и скокове на пътека, както и отборен финал в многобоя, който обединява състезатели от всички категории за всеки от първите пет отбора.  Световното първенство по скокове на батут в София за мъже и жени ще бъде последвано в същата спортна зала и от 29-то Световно първенство за ейдж групите. Елитната надпревара за юношите ще се проведе от 23 до 26 ноември и ще позволи на по-младите изгряващи звезди в скоковете на батут да натрупат опит на международната сцена.

Около 380 състезатели от 45 държави ще участват на Световното първенство по скокове на батут, което ще се проведе от 16 до 19 ноември в столичната зала „Арена София“. Други близо 1000 ще стартират на шампионата на планетата за юноши, девойки и младежи от 23 до 26 ноември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани