Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ще похарчат 66 милиона долара за нови съоръжения във военни бази във Филипините

[post-views]
САЩ ще похарчат 66 милиона долара за нови съоръжения във военни бази във Филипините

Филипините обявиха днес, че САЩ са се съгласили да похарчат 66,5 милиона долара за строеж на съоръжения за обучение и складове в три от военните си бази, съгласно споразумение за съвместна сигурност от 2014 година, предаде Ройтерс.

Работата по проектите в три от петте филипински обекта, разписани в Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната, ще започне догодина, се казва в изявление на министерството на отбраната. „Министерството е поело ангажимент да ускори прилагането на споразумението, като приключи работата по проекти за подобряване и ремонт, както и като разработи нови инфраструктурни проекти във вече съществуващи обекти“, добавя ведомството.

Филипините отдавна са верен съюзник на САЩ и това споразумение е смятано за важно от двете страни, които са разтревожени от все по-настойчивите опити на Китай за налагане на неговите териториални претенции в Южнокитайско море. Двете страни имат и договор за съвместна отбрана, сключен преди 70 години, и всяка година провеждат десетки съвместни учения.

Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната позволява на САЩ да поддържат военно присъствие в бившата си колония чрез ротация на кораби и самолети за хуманитарни операции и операции в областта на морската сигурност.

Началникът на въоръжените сили на Филипините Бартоломе Бакарро вчера каза, че САЩ са предложили да включат още пет военни бази в СЗСОБ, но това трябва да бъде одобрено от министерствата на отбраната и на външните работи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани