Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел разположи на Западния бряг роботизирано оръжие, което да се използва срещу палестинските протестиращи

[post-views]
Израел изстреля ракета прехващач срещу въздушна заплаха над Червено море

В две горещи точки на окупирания Западен бряг на река Йордан, където често има сблъсъци между израелската армия и палестинците, Израел разположи роботизирани оръжия, които могат да изстрелват гранати със сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и „гъбести“ куршуми (с връх от по-твърда пяна, но не и с плътността на гумата). За насочване към целта – а целта в този случай са палестинците  – се използва изкуствен интелект, предаде Асошиейтед прес.

Израел казва, че тази технология спасява човешки животи – и на израелци, и на палестинци, само че критиците й виждат в нея поредната стъпка към някаква антиутопична реалност, при която Израел „прави фина настройка“ на окупацията си на тези територии, на която не й се вижда краят. А в същото време пази войниците си, защото ги държи настрана от ситуации, в които може да пострадат. Войниците са скрити в наблюдателници и само с едно натискане на бутона могат да стрелят по избрани цели.

Новите оръжия се появяват в момент, когато напрежението на Западния бряг е много високо и рязко се повишава  – тази година е най-смъртоносната от 2006 г.

Неотдавна в палестинския бежански лагер Ал Аруб в южната част на Западния бряг на върха на две наблюдателници бяха монтирани оръдейни кули, оборудвани с камери за наблюдение и дистанционно управлявано оръдие. Когато младите палестинци изпълнят улиците на лагера и замерят израелските войници с камъни и запалителни бомби, роботиризаните оръжия могат да бълват срещу тях гранати със сълзотворен газ и гъбести куршуми. Преди около месец такива роботи бяха монтирани и в близкия град Хеброн, където често има сблъсъци между армията и палестинците.

Израелската армия отказва да каже дали има планове да разположи такива роботизирани оръжия и другаде на Западния бряг.

Въпреки уверенията на Израел, че тези роботи засега са в изпитателен етап и че при тях се използва несмъртоносно оръжие, палестинците се опасяват, че тези системи може да бъдат използвани не по предназначение или да бъдат хакнати, а освен това по принцип може да доведат до потенциално смъртоносни ситуации. А някои палестински активисти недоволстват, че местното население на практика се използва като опитни мишки – за обучение и симулации за нуждите на израелски компании.

Роботизираните оръжия все по-често се използват по света, например дроновете, нанасящи смъртоносни удари – не само във войната в Украйна, но и в Етиопия. Системи, подобни на израелските на Западния бряг, с дистанционно управляеми оръжия, са били използвани от САЩ в Ирак, от Южна Корея – по границата й със Северна Корея, а също и от някои сирийски бунтовници.

Израел, известен с модерните си военни технологии е сред най-големите в света производители на дронове, способни да изстрелват ракети с прецизно насочване. А за патрулиране на неспокойните си граници с палестинските територии Израел отдавна използва и роботизирани „колички“ с камери и картечници.

Бронираните кули в Ал Аруб са произведени от компанията Smart Shooter („Умен стрелец“), която има договори с десетки въоръжени сили по света, включително с американската армия. Специализирана е в системи, „които увеличават точността, леталността и ситуационната осведоменост на малките оръжия“, отбелязва АП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани