Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път към Антарктида пътува български военен научен кораб

[post-views]
За първи път към Антарктида пътува български военен научен кораб
Българските полярници се снимаха за спомен с държавния глава след официалната церемония в Гербовата зала на президентската институция Фото Николета райдовска

„Връчването на националното знаме на българските полярници е една от най-старите традиции в президентската институция. 31-вата полярна експедиция отново се отправя напът към Белия континент.“ Това каза президентът Румен Радев на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. По думите му българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на научната ни общност през последните десетилетия.
„С изпълнението на националната програма за полярни изследвания растат не само научните амбиции, но и възможностите за нашите полярници. Искам да изразя благодарност към Министерството на отбраната и ВМС, защото за първи път тази година към Антарктида пътува български военен научно-изследователски кораб. Този факт не само още веднъж ни утвърждава като морска държава, но това историческо плаване е историческа крачка напред, която ще донесе не само по-голяма самостоятелност на нашите полярници“, каза още Румен Радев.

В приветствието си към изследователите държавният глава подчерта, че значението на Антарктида расте, защото разгадаването на тайните на Белия континент има принос не само към борбата с климатичните промени, но в условията на остро геополитическо противопоставяне континентът е и пример за дългогодишно ползотворно и безкористно партньорство на учени от различни нации.
На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина, Турция и Португалия, на които държавният глава изрази благодарност за активното сътрудничество между учените от техните страни и българските изследователи в рамките на полярните експедиции.
„Когато президентът на Република България ни връчва знамето, когато чуем националния химн, ние знаем, че отиваме на една отговорна задача. Вярно, на другия край на света, но този край на света вече от 30 години е български“, заяви проф. Христо Пимпирев, ръководител на националните антарктически експедиции, който прие българския трибагреник.
На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, капитанът на българския научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов, посланици, български полярници и гости.

В пробите от Ледения континент има злато

Научноизследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ Фото ВМС

Първата група тръгва за Ледения континент съвсем скоро, в края на ноември и ще пътува, както и досега от Пунта Аренас в Чили с чилийски кораб. Те ще открият базата за новия полярен сезон. „Това са предимно логистици и учени, които ще работят по няколко проекта, сред които и геофизичен. Това е доста сеизмичен район. Има и геолози, които ще изследват минерализациите в околностите на българската база. Оказа се, че в пробите има злато и то не е малко. Има също и много редки метали, които са много ценни за високотехнологичните продукти, които ползваме“, каза ръководителят на българските антарктически експедиции професор Христо Пимпирев.
Стана ясно, че има и проекти в областта на биологията, където ще се изследва уникалният растителен и животински свят на Антарктида. Оказва се, че в перата на пингвините има някои тежки метали, което е част от глобалното замърсяване. Има също така и изследвания за топенето на ледниците, което е свързано с глобалното затопляне.

Проф. Христо Пимпирев: Отново пишем морската история на България

Българската база на Ледения континент
Фото архив на Българския антарктически институт

31-вата експедиция се отличава от всички други досега с това, че за първи път в морската история на България военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще излезе от Черно море и ще прекоси Средиземно море и целия Атлантически океан, през Южния океан, през най-бурните води на Земята – проливът на Дрейк, ще стигне до българската база, където го чакат плаващи ледове.
„По този начин ние ще докажем, че сме морска нация. Цената ни като държава се вдигна много, защото ние вече има какво да предложим. Това е инфраструктура, която може да печели. Появиха се и проекти, които желаят да ползват нашия кораб срещу заплащане. Когато има нещо, можеш да печелиш, когато нямаш нищо, си продаваш само труда“, твърди професор Пимпирев.
На въпрос от в. „Българска армия“ за стиковането на работата с военния екипаж професор Пимпирев отговори, че съвместната работа е чудесна. „Вече проведохме един тренировъчен лагер в Ахелой заедно с целия екипаж на кораба. Създадоха се дружески контакти, които позволиха да се намерят общи точки. Както екипажът на кораба ще помага на българската база на Ледения континент, така и нашите специалисти ще помагат на хората, които са на кораба. От плаването си от Варна до Картахена на кораба ще бъдат качени и около 30 курсанти, които ще проведат учебна практика в реални условия в Средиземно море“, подчерта ръководителят на българските полярни експедиции.
Около средата на следващия месец корабът ще тръгне от Варна и към края на януари или в началото на февруари трябва да стигне до българската база. Около 45 дена отнема пътуването. Българските полярници ще се качат в Ушуая – най-южният град на Земята, на Огнена земя. По пътя си корабът ще мине през испанското пристанище Картахена, където ще вземе провизии и материали на испанската полярна програма, които в продължение на 30 години са ни помагали безвъзмездно.
Очаква се корабът да се върне в началото на май след едно преглеждане и лек ремонт, през лятото ще бъде използван и в Черно море. Има вече и проекти от други държави, които търсят българския кораб за работа тук. „Ние нямаме научноизследователски кораб за Черно море. Плавателният съд е мултифункционален, защото изпълнява научни и военноучебни цели. Това издига на ново ниво научните ни изследвания и отново пишем морската история на България“, категоричен е професор Пимпирев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани