Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кое е най-доброто куче за лов на глигани

[post-views]
Кое е най-доброто куче за лов на глигани

Светлозар СТОЯНОВ

Тръпката от преживяването и преследването на царя на българската гора е много по-голяма, когато имате и подходящ помощник. Това може да бъде ловното куче, но не всяка порода е подходяща за подобна дейност. Ето защо по-долу ще разберем кое е най-хубавото куче за лов на глигани.

Ловните кучета по дефиниция са безстрашни, но поведението им при появата на големия и силен глиган значително се различава в зависимост от характера и дори пола. Съществуват мнения, че мъжките са по-агресивни и в голяма част от случаите влизат в директен сблъсък с дивото прасе. От друга страна, женските са по-предпазливи и предпочитат да обикалят около животното, отколкото да го нападат, но пък по този начин отвличат вниманието му от ловеца.
По-дребните кучета като бултериерите се впускат в директна битка, опитвайки се да захапят едрото и силно животно за главата. Те предимно се насочват към долната челюст и се опитват да захапят бузите или врата на глигана. Тези породи обаче имат такава мощна мъртва хватка, че рядко дивата свиня успява да се освободи.

Най-малките дивечови териери пък нямат достатъчно сила, тегло и гъвкавост, за да противодействат на мощния и силен глиган. Поради тази причина нападението им често е насочено към задните крака или ушите. Въпреки че тези нападки не причиняват смъртоносни щети на дивото животно, то все пак се разсейва и не забелязва приближаването на ловеца.
Кои породи кучета са подходящи?

Гончето е едро и притежава здрава скелетна структура, развита мускулатура, издръжливост и бързина. Задачата му е да подгони животното и чрез мощния си лай да предупреди ловеца. Хъскито е най-хубавото ловно куче, тъй като има вродено безстрашие и страст към големите животни. Нивернският грифон обича единичното преследване или в глутница, това е специално отглеждана порода за преследване и ловуване на глигани. Аржентинският дог също е специално отглеждана за ловуване на свине световна порода, отличаваща се с мускулеста структура и внушителни размери на тялото, но може да се използва само през лятото или есента.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани