Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украинските служби претърсиха манастира Киевско-Печорската лавра за руски саботьори

[post-views]
Украинските служби претърсиха манастира Киевско-Печорската лавра за руски саботьори

Отвъд военните действия в Украйна Службата за сигурност на страната и полицията проведоха спецакция в големия храмов комплекс Киевско-Печорската лавра в столицата Киев. Операцията е част от усилията на властите да противодействат на предполагаеми подривни дейности на руски спец служби, става ясно от официалното прессъобщение по случая. Русия обаче видя в това опит за сплашване.

Православният храмов комплекс Киевско-печорската лавра в Киев, е една от културните ценности на Украйна, но в същото време е централа на подкрепяното от Русия крило на Украинската православна църква известна като Московска патриаршия.  Операцията е част от систематичната работа на службите за сигурност на Украйна в защита на обществото от провокации и терористични нападение от страна на руските специални служби в Украйна, става ясно от официалното прессъощбение на службата.

В него се добавя, че претърсването има за цел да предотврати използването на пещерния манастир за цитирам „оперативен център на руския свят“ и да се проверят съмненията, че в сложната система от тунели и подземни помещения не се укриват саботажни и разузнавателни групи, чужди граждани или оръжия.“ Освен в Киев украинските служби претърсиха и още два манастира, които са част от Московската патриаршия.

За говорителят на Кремъл Дмитрий Пексов, Украйна води от години война срещу руската православна църква и последната операция е част нея. Руското духовенство, което подкрепя войната на Москва, също осъди действията на Киев.

Според последните проучвания едва 14 процента от украинците се определят, като част от Украинската православна църква, а 34 на сто се идентифицират с Православната църква на Украйна, която беше обявена за автокефална от вселенския патриарх Вертоломей Първи през 2019г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани