Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Комисията по отбрана одобри ратификацията на договора за придобиване на още осем самолета F-16

[post-views]
Комисията по отбрана одобри ратификацията на договора за придобиване на още осем самолета F-16

С 11 гласа „За“, един „против“ и един „въздържал се“ Комисията по отбрана одобри ратификацията на международен договор за придобиването на осем нови самолета F-16 Block 70, боеприпаси, средства за обучение, поддръжка и резервни части за Българските военновъздушни сили. Министърът на отбраната аргументира пред депутатите необходимостта от придобиването на още осем изтребителя.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов представи параметрите на предвидените от Министерството на отбраната (МО) основни проекти за модернизация за периода 2022 – 2026 г. в парламентарната комисия по отбрана. Той обясни, че в рамките на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) МО са включили максимално много възможни проекти, които да покриват една част от способностите, които страната ни трябва да притежава.

„Нашето желание е да има много повече проекти в тази програма, но финансовото ограничение с 2% от брутния вътрешен продукт и прогнозите как ще се развива държавата ни, дават основание, че това може да заложим като проекти и да ги осигурим финансово“, каза пред народните представители Димитър Стоянов.

Тази програма е направена към днешните условия, проектите не обхващат всичко, което е необходимо, и е възможно да има и други проекти, добави служебният министър. Димитър Стоянов отново отбеляза, че Сухопътните войски са изостанали много в модернизацията си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани