Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия предупреди Полша: Системите „Пейтриът“ да не напускат НАТО

[post-views]
Словакия иска да закупи ситестема за ПВО „Пейтриът“ от САЩ

Германските системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ (Patriot), предложени на Полша, трябва да останат на територията на НАТО. Това заявиха от Берлин по повод искането на Варшава те да бъдат изпратени на Украйна.

Предостaвянето на системи „Пейтриът“ на Украйна може да доведе до ескалация на участието на НАТО във войната, смятат в Берлин след като Полша поднесе изненада с предложението да предостави на Киев предназначените за самата нея отбранителни системи.

Украинските власти, които имат нужда от всеки възможен ресурс, за да защитят въздушното си пространство, приветстваха идеята. Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обаче даде да се разбере, че подобно решение не може да бъде взето едностранно.

Тези системи са част от интегрираната противовъздушна отбрана на Алианса и са предназначени за използване само на негова територия. Всяка  друга употреба трябва да бъде съгласувана с всички държави в НАТО, категорични са в Берлин. За нас е важно Полша да може да разчита на съюзниците си, особено в тези трудни времена и при положение, че именно тя е в най-уязвима позиция, заяви Ламбрехт по повод решението на Берлин да предостави „Пейтриът“ на Варшава.

В самата Полша темата също предизвика остра полемика. Критици на управляващите ги обвиниха, че жертват сигурността на страната, въпреки че на прага ѝ се води война. Местни медии определиха предложението като шокиращо и подчертаха, че подобен ход ще въвлече НАТО в открит конфликт с Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани