Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обсъдиха рестарта на модернизацията на армията

[post-views]
Обсъдиха рестарта на модернизацията на армията

Обсъдиха рестарта на модернизацията на армията

„Време е за отговорно поведение на всички институции“, призова министърът на отбраната Димитър Стоянов

„Днешната среда за сигурност, особено след инвазията на Русия в Украйна, изисква адекватни мерки за модернизация на Въоръжените ни сили във възможно най-кратки и ускорени темпове“, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си към участниците в конференцията на АФСЕА – секция „София“. Темата на проявата „Модернизация на въоръжените сили и техниката. Рестарт“ бе определена от него като много актуална.

„За 30 години успяхме да изпразним от съдържание фразата „модернизация на Българската армия“, посочи министър Стоянов. Основна задача на служебното правителство, припомни министърът, бе да дадем тласък на процеса. „За кратко време успяхме да рестартираме проекта за придобиване на бойна машина на пехотата. Изпратихме искания за предоставяне на информация до 14 компании. Подготвяме и скоро ще изпратим искане за предоставяне на информация за доставка на 155-мм гаубици. Подготвяме искане за оферти за доставка на трикоординатни радара. Подписахме договори, с което осигурихме въоръжението на многофункционалните патрулни кораби. Предстои ратификация на международния договор за доставка на вторите Ф-16. Следващият проект, който ще започнем, е за придобиване на брегови ракетни комплекси. Включихме се в общата инициатива на Европа за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Завършихме и вече е в Народното събрание Програма за 13 приоритетни инвестиционни проекта на МО“, съобщи министърът на участниците в конференцията.

„При модернизацията на армията не бива да бъдем обикновени купувачи. Добре е България да бъде активен участник и в процеса на разработване и производство, за което са необходими инвестиции и съвместни научни изследвания и разработване на отбранителни продукти и технологии“, подчерта военният министър.

Благодарение на АФСЕА през годините натрупахме много потенциал, за когото съм оптимист, че  скоро ще даде резултат, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Има обаче  едно необходимо условие – военна експертиза и политическа воля“, каза той и пое ангажимент, че военната експертиза вече е на етап, в който няма възможност да се влияе по отношение на изисквания и стартиралите процеси ще завършат така, както са започнали.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани