Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Награди за над 120 воини под погледа на Гоце Делчев

[post-views]
Награди за над 120 воини под погледа на Гоце Делчев

Награди за над 120 воини под погледа на Гоце Делчев
Награди за над 120 воини под погледа на Гоце Делчев

Трето бригадно командване чества празника си на площад „Македония” в Благоевград

Повече от 120 военнослужещи от Трето бригадно командване бяха наградени на площад „Македония” в Благоевград, на който се извисява паметникът на българския революционер Гоце Делчев.

„Служа на Република България!”

кънтеше отривисто от строя, когато някой от удостоените чуеше името си.

Поводът за наградите – грамоти и служебна благодарност, беше празникът на Сухопътните войски – 19 ноември, и празникът на Трето бригадно командване – 20 ноември. Тържественото честване под строгия поглед на увековечения в бронзов монумент пирински герой за национално освобождение и обединение започна с приемането на строя от командира на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов. Сред гостите бяха кметът на Благоевград Илко Стоянов, областният управител Николай Шушков, председателят на общинския съвет Радослав Тасков.

„Много са примерите, в които превъзхождащият ни по численост и въоръжение противник бива отблъскван и противно на логиката – побеждаван. Такъв е примерът преди 137 години в Сръбско-българската война, по време на която с цената на най-свидни жертви българските воини, водещи решителни бойни действия, защитават акта на Съединението”, заяви в словото си полковник Балтов. Той напомни, че

безпримерният героизъм и патриотизъм

на нашите предци са ни осигурили възможността да живеем в свободна, независима, обединена и единна България.

Това поставя пред нас, военнослужещите, тежка задача – да не отстъпваме нито миг от завоюваните позиции, изтъкна полковник Балтов и допълни по повод на празника на бригадното командване: „Ние сме горди наследници и приемници на традициите на славните 14-ти Македонски пехотен полк, 25-и Драгомански полк и Трета мотострелкова дивизия. В днешния празничен ден с дълбок респект и уважение пред всички вас – офицери, сержанти, войници и цивилни служители от двете страни на Стара планина – гарнизоните Благоевград и Враца, искам да изкажа своята благодарност за безупречната служба, за положения неимоверен труд, за професионално изпълнените задачи с цената на много лишения и много усилия”.

Полковник Балтов напомни безпрецедентната ситуация с пандемията от COVID-19: „Която за повече от две години сякаш накара светът да спре и да се прибере на сигурно место по домовете си. Но ние, военнослужещите, останахме на пост, да изпълним своя конституционен дълг. Също така сме свидетели на промяна в стратегическата среда на сигурност, която изисква от нас още повече увереност,

подплатена от тежка подготовка

с която постоянно да надграждаме своите способности, за да осигурим необходимите спокойствие и сигурност на нашите съграждани.”

Тази година вие всички надградихте много и придобихте нови умения и знания, а преди по-малко от месец, по време на батальонното учение „Пирински страж” на Учебния полигон „Сливница”, вие, военнослужещите от Трето бригадно командване, доказахте с упорития си труд, че вървим в правилна посока за издигане на авторитета на Трето бригадно командване и Сухопътните войски, каза полковник Балтов и пожела на военнослужещите и техните семейства здраве, щастие и късмет. Всичко друго ще го постигнем заедно, защото сме колектив, обобщи той, а строят изпрати словото му с мощно „Ура!”.

За мен е чест днес да съм заедно с вас, бъдете здрави и честит празник, обърна се към воините кметът Илко Стоянов. „Зад гърба ви остава година, наситена с учения и подготовки. Показахте добра сглобеност и дадохте своя принос за изпълнение на целите на командно-щабното учение „Балкан-22”, което бе

своеобразна кулминация

на съвместната подготовка на Сухопътните войски през годината. Убеден съм, че Трето бригадно командване ще продължи да изпълнява своите важни задачи в интерес на националната сигурност и колективната отбрана. Разчитам, че ще бъдете убедителни и в представянето си в учението „Балкан-23”, част от голямото учение на НАТО Defender Europe-23 през следващата година. От сърце ви желая здраве и много успехи. Честит празник!”, беше казано в представения на тържеството поздравителен адрес от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Убеден съм, че пред каквито и трудности и предизвикателства да се изправите ще продължите все така успешно, с чест и достойнство да се справяте с поставените ви задачи, се посочваше в поздравителния адрес от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Полковник Балтов награди с грамоти над 30 военнослужещи, а на повече от 90 с негова заповед беше изказана благодарност.

Свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично” отслужиха молебен за здраве и благоденствие, след което певци и танцьори от ансамбъл „Пирин”

повдигнаха настроението на присъстващите

и заслужиха аплодисментите на строя с вихрените си фолклорни изпълнения. Пред Паметника на Гоце Делчев бяха поднесени цветя, а за финал на празненството воините удариха крак в стегнат тържествен марш.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани