Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„София – 100 лица в Балканската война“ във Военния музей

[post-views]
„София – 100 лица в Балканската война“ във Военния музей

Експозиционният разказ се фокусира и върху ролята на града като средоточие на политическата и военната мощ на страната

„София – 100 лица в Балканската война“ във Военния музей
Фото Николета РАЙДОВСКА

В Националния военноисторически музей (НВИМ) беше открита изложбата „София – 100лица в Балканската война“.  Посветена на 110-ата годишнина от Първата балканска война, изложбата представя един не толкова познат аспект от случилото се преди повече от век с уникални експонати, някои от които се показват изключително рядко.

„Останахме верни на своето верую да представяме историята от различни гледни точки, защото само така може да бъде разбрана“, каза директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова. Тя благодари и персонално на своя екип.

Поздравителен адрес от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов беше поднесен от началника на политическия му кабинет Владко Владов, който направи кратка равносметка на ремонтите на военни паметници.

„Ние изучавахме Балканската война и знаем твърде малко за нея“, подчерта в приветствието от името на военното ръководство на МО и Щаба на отбраната заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Гости на тържеството бяха също командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, генерал-лейтенант Любчо Тодоров – съветник на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили по военната сигурност, бившият министър на отбраната Николай Свинаров, военни историци и приятели на НВИМ.

Наред с най-славните моменти от историята на Българската армия експозиционният разказ се фокусира и върху ролята на столицата като средоточие на политическата и военната мощ на страната, а победоносният марш на войската е видян през бойния път на военните части, свързани генетично със София. Посетителите ще имат възможност да се потопят в атмосферата на града непосредствено преди и по време на войната, ще се запознаят с ролята на българските политици и военни дейци в събитията, ще разберат защо лозунгът „Сега или никога!“ се превръща във „Всичко или нищо!“ в края на войната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани