Информационен център на Министерство на oтбраната

Как Европа се готви да посрещне Коледа в условията на криза?

Осветиха Айфеловата кула в подкрепа на жените в Иран

Много хора ще се лишат от любими храни, напитки и удоволствия

Инфлацията тревожи най-много европейците, сочи проучване. Високите цени на енергията и газа принуждават все повече потребители да отопляват по-малко домовете си, а за предстоящите празници много хора ще се лишат от любими храни, напитки и удоволствия.

Тази Коледа определено ще бъде по-скромна – не само по икономически, но и по екологични причини. За да пести енергия Европа губи от празничния си блясък, но същевременно щади околната среда, с по-малко и енергоспестяващи светлини и устройства. Заради високите цени все повече французи се лишават от незаменимите по празниците гъши дроб и шоколад, а все по-актуални стават подаръците втора употреба.

Тази година Париж грейна, но не в обичайната си коледна премяна. Градът на светлината свети на икономичен режим, но въпреки това остава символ на блясъка и коледния дух.

„Париж вече е известен със своите красиви сгради, архитектура и осветлението по тях, така че около Коледа, когато всичко свети допълнително, удоволствието е още по-голямо. Това е Градът на светлината, а по празниците е просто магично”, каза моделът Наоми Кембъл.

„Шанз Елизе” блесна в цвят шампанско с обещанието, че сметката за ток няма да надвиши годишната консумация на двучленно семейство в малък апартамент.

В голяма част от Европа светлините ще бъдат по-малко, по-енергийно ефективни и ще се изключват по-рано през нощта. В магазините, обществените сгради и офисите ще е по-студено, а все повече хора подхождат към ситуацията с разбиране и повече интерес. Във Великобритания, където правителството не насърчава толкова гласно хората да пестят енергия, светлинно шоу озари кралските ботанически градини. В отговор на кризата градините намалиха консумацията си на енергия с 40 процента чрез използването на биодизелово гориво и LED осветление.

Източник: nova.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top