Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция готви военна кампания в Сирия

[post-views]

Въздушните удари на Турция в Северна Сирия са само началото на кампанията срещу кюрдските Сили за защита на народа (YPG), която ще продължи със сухопътна офанзива след тях. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, предаде Би Би Си, четири дни след началото на въздушните удари. YPG, които Анкара възприема като сирийско разклонение на обявената в Турция и на Запад за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщи, че най-малко 30 цивилни и 11 нейни бойци са убити при ударите.
Тя и ПКК отричат да имат нещо общо и с атентата в Истанбул на 6 ноември, при който загинаха 6 души и бяха ранени 81. YPG са част от американската коалиция срещу групировката „Ислямска държава“.
Пред управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган заяви, че Турция е решена да обезопаси границата си със Сирия и да създаде „коридор за сигурност“, и то „по-силно от когато и да било“. По-рано той потвърди, че сухопътната операция ще започне в „подходящ момент“.
Пентагонът междувременно предупреди, че турските въздушни удари в Северна Сирия застрашават безопасността на американския военен персонал. Генерал Патрик Райдър от военновъздушните сили каза, че ескалацията на обстановката излага на риск постигнатия в течение на години напредък срещу бойците на „Ислямска държава“. Атакуваните от Турция Сирийски демократични сили (SDF), чийто гръбнак са YPG, помогнаха за разгрома на групировката в северната част на страната. Според САЩ и съюзниците опасност все още има, а и под охрана от коалицията остават над десет хиляди джихадисти и техни близки.
Досега от САЩ не бе отправяна толкова остра критика за турската операция. Вашингтон вече предупреди Техеран заради въздушните удари срещу кюрдски бойци в Ирак, но не бе правил това за Анкара. САЩ имат приблизително 900 военни в Сирия. (БА)

Най-ново

Виж още

Избрани