Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

29 глътки от реки и редакции

[post-views]
29 глътки от реки и редакции

Венцислав ЖЕКОВ
„Не само че пробих в София, но и направих Голям шлем. Работих в най-големите централни издания…, мечтая, като прочетете тази книжка, да си кажете – ама той Бойчев наистина бил добро момче…“. С тези думи се обръща към читателите авторът на сборника „Голям шлем. 29 глътки от реки и редакции“ Петър Бойчев. Неотдавна книгата беше представена в столичното кино „Влайкова“, където се събраха приятели на автора и ценители на качественото слово.
Дизайнер на корицата е д-р Георги Кирилов, илюстрациите са дело на Иван Кутузов–Кути, Чавдар Николов, Илиан Савков и Ивайло Нинов. Мотото на книгата е: „Някога в редакциите не се пиеше чак толкова много. Пиеше се повече.“
Когато чете книгата, читателят не се затормозява, някак му става леко на душата, защото авторът има леко перо, чете се лесно, интересно е и историите са завладяващи и увличат.


Няма я онази превзетост, характерна за този тип слово, когато преекспонираш, за да въздействаш, напротив, тук читателят просто се забавлява и това е прийомът на големите майстори на словото. Човек може да види не журналиста, началника, преподавателя Петър Бойчев, но може да види преди всичко човека Петър Бойчев. Така ставаме свидетели на това – как авторът едва не загива геройски под знамето на НШЗО, когато е даскал без чанта, как става милионер, носейки се из белите облаци и много други истории.
„Майсторът на заглавията“, така наричат Петьо Бойчев и точно с тази слава той дойде като заместник-главен редактор на вестник „Българска армия“. Работата му беше оценена и той получи няколко награди от името на министъра на отбраната. По-късно продължи творческия си път в поредната редакция, където отново елегантното му и в същото време остро и точно перо „заскърца“ по пулса на нестихващата динамика на общественото ежедневие.
В книгата си Бойчев разказва за работата си в едни от най-големите редакции, в следващия том вероятно ще разкаже и за работата си във военния вестник. А за онези, които наистина ценят майсторския разказ, препоръчваме да се свържат с автора в социалните мрежи и да си поръчат книгата на лично съобщение. Няма да сбъркат. Предстои им един истински празник на красивото слово.
Фото архив на Петър БОЙЧЕВ

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани