Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО изрази подкрепа за Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина

[post-views]
НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, каза Столтенберг

Министрите на външните работи на страните от НАТО днес се опитаха да успокоят страните, намиращи се в съседство на Русия, които се опасяват, че могат да бъдат дестабилизирани от Москва, тъй като конфликтът в Украйна се проточва и води до ограничаване на енергийните доставки и до повишаване на цените, съобщи Ройтерс. 

Акцентът през втория ден на срещата на външните министри на НАТО в Букурещ бе насочен върху региона на Западните Балкани, по-специално Босна и Херцеговина, и върху две бивши съветски републики – Молдова и Грузия, в които има отцепнически региони, окупирани от руски войски.

„Посланието е ясно: всички съюзници на НАТО са наясно, че звярът иска да поеме и контрола над Западните Балкани и ние се нуждаем от практическа, изпълнима подкрепа, за да помогнем на тези страни да оцелеят“, заяви естонският външен министър Урмас Рейнсалу пред Ройтерс в края на двудневната среща на НАТО.

„Но, разбира се, центърът на тежестта за тези народи, за Молдова, за Грузия, е резултатът от войната. Това е от екзистенциално значение за тяхната териториална цялост, за правото им в бъдеще да избират своя начин на живот“, добави той.

Страните от НАТО обещаха да помогнат на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина, които са подложени на натиск от страна на Русия, стана ясно от изявленията на външните министрите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, отбелязва Ройтерс.

„Ако може да има някаква поука от станалото с Украйна, то тя е, че трябва да подкрепим тези страни сега“, заяви Столтенберг на пресконференция. „Те са засегнати от руското влияние по различни начини, но е по-добре да ги подкрепим сега, отколкото да станем свидетели на събития, които отиват в абсолютно погрешната посока, както видяхме, че се случи при нахлуването в Украйна по-рано тази година“, добави той.

Столтенберг не даде повече подробности за това каква ще бъде подкрепата.

„Смятам, че за да можем да се противопоставим на опитите за руска намеса и влияние, едно от най-важните неща, които трябва да се направят, е да завършим формирането на правителство след изборите“, каза генералният секретар на НАТО за случващото се в Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина преживява най-тежката си политическа криза от края на войните през 90-те години на миналия век, като босненските сърби оспорват държавните институции в рамките на дългогодишния си стремеж да се отделят, окуражени поне от мълчаливата подкрепа на Русия, припомня Ройтерс.

Европейските лидери се опасяват, че тези страни в южните и източните покрайнини на континента ще изгубят търпение в очакване на членство в Европейския съюз и НАТО, което ще ги направи нестабилни и податливи на опитите на Русия и Китай да спечелят влияние в тях, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Молдова, която е разположена между Украйна и Румъния, предупреди населението си да се подготви за сурова зима, тъй като страната е изправена пред остра енергийна криза, която рискува да разпали народното недоволство. Освен това от 30 години Кишинев е изправен пред нерешен сепаратистки конфликт. Контингент от руски миротворци е базиран в предимно рускоезичното Приднестровие, което граничи с Югозападна Украйна.

В Грузия подкрепяните от Москва сепаратисти контролират два отцепнически региона – Абхазия и Южна Осетия. През 2008 г. Русия нахлу в страната, за да защити сепаратистите от заплахата, която според Москва представлявала правителството на Грузия.

Столтенберг заяви, че в Грузия има десетки инструктори на НАТО и че страните от алианса са поели нови ангажименти за по-нататъшна подкрепа.

„Стабилността на Западните Балкани е важна за мира“, заяви италианският външен министър Антонио Таяни. „Трябва да спрем руснаците в Западните Балкани, нуждаем се от повече Европа“, добави той.

Следващата седмица лидерите на Европейския съюз ще срещнат в Тирана с лидерите на страните от Западните Балкани.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани