Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заради заплаха за национална сигурност Латвия спря работата на руската телевизия „Дождь“

[post-views]
Заради заплаха за национална сигурност Латвия спря работата на руската телевизия „Дождь“

Руската независима телевизия „Дождь“ загуби лиценза си в Латвия. Това реши националният медиен регулатор на страната, според който медията

застрашава националната сигурност и обществения ред. Само преди дни латвийските власти глобиха телевизията, за това, че разпространява съдържание, с което подкрепя руската агресия в Украйна.

Смятана за последната руската независима медия „Дождь“ беше принудена да се премести в Латвия, за да избяга от налаганата в Русия цензура за отразяването на наричаната от Москва специална военна операция в Украйна.

След пет месеца, от 8 декември телевията няма да може да излъчва програмата си на територията на Латвия. Ръководството на медията, известна с критиката си към управляващите в Кремъл, определи обвиненията, като несправедливи и нечестни, но посочи, че ще се съобрази с решението на латвийския медиен регулатор. От медията обявиха, че ще продължат да подържат канала си в „Ю Тюб“, където се намира и най-голямата аудитория на телевизията.

Отнемането на лиценза на теливизията дойде, след като веднъж медията беше глобена с 10 хиляди евро, за това, че показва карта, на която окупирания от Русия кримски остров е част от руската федерация.

До крайно решение на Латвийски власти се стигна, след като един от водещите на телевизия преди дни призова зрителите да помогнат за изпращането на оборудване и удобство на руските войниците.

В последствие медията се извини и махна призива на водещият, който призна грешката си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани