Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата, заяви Ердоган на среща с Радев

[post-views]
Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата, заяви Ердоган на среща с Радев

Турция и България ще продължат да работят за подобряване на охраната на границата, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на среща с българския си колега Румен Радев в Истанбул.

„Нашият министър на вътрешните работи ще продължи да работи със своя колега (от България) и те ще проведат съвместни дейности за това как заедно можем да се справим с граничната сигурност“, каза той.

Румен Радев пристигна на работно посещение в Турция по покана на турския държавен глава. Двамата президенти имаха среща на четири очи в двореца „Вахдеттин“, след което дадоха съвместна пресконференция.

Ердоган заяви, че на срещата с Радев са били обсъдени редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност между двете държави.

Той подчерта, че има обща воля за развиване на сътрудничеството. Президентът на Турция посочи, че стокообменът между двете държави възлиза на 6 милиарда долара, но добави, че общата цел е тази стойност да достигне 10 милиарда долара в най-кратък срок.

Ердоган добави, че са били обсъдени възможностите за сътрудничество в сферата на енергийната сигурност. Турският лидер каза, че министърът на вътрешните работи на Турция е провел среща с българския си колега, с когото са обсъдили опазването на сигурността на границата.

Сътрудничеството ни ще продължи да се развива със завършването на модернизацията на граничните пунктове от българска страна и особено с укрепването на инфраструктурата за контрол на храните, каза турският лидер.

Той изтъкна, че Турция полага усилия за опазването на общото културно наследство, с което е свързана инициативата за реставриране на Желязната църква в Истанбул.

Надявам се, че посещението на г-н Радев в Турция ще допринесе за благото на двете ни страни и народа ни, посочи Ердоган.

Българският президент Румен Радев каза, че благодари на президента Ердоган за традиционното гостоприемство.

България и Турция са съседи в един много сложен регион. Сътрудничеството между България и Турция е важно за сигурността и стабилността в региона, подчерта Радев, като добави, че двете страни имат важно взаимноизгодно сътрудничество в сферите на икономиката, енергетиката, туризма и изтъкна значението на опазването на сигурността на общите граници.

Румен Радев подчерта, че Турция е сред водещите инвеститори в България.

Както отбеляза и президентът Ердоган, стокообменът между двете страни надхвърли 6 милиарда долара, посочи българският държавен глава.

Очакваме скоро още по-голяма свързаност между нашите енергийни системи, каза Радев, като добави, че днес е имало една изключително ползотворна дискусия.

Във връзка с кризата в Украйна Радев посочи, че войната в Украйна „променя вече и глобалните вериги за доставки“ и „днес единственият надежден сухопътен маршрут е през Турция и България“.

Вече усещаме този факт чрез засиления трафик през нашите гранични контролно-пропусквателните пунктове. Заедно трябва да създадем мерки за повишаване на сигурността. За да имат успех нашите начинания е важно да имаме добре охранявана граница. Разбираме и трудностите, пред които е изправена Турция по отношение на миграцията, каза българският президент.

С президента Ердоган решително осъждаме всички прояви на тероризъм и ще продължим активно да си сътрудничим в борбата срещу тероризма, добави Радев.

Оценяваме усилията и приноса на Турция за разрешаване на конфликта в Украйна, включително чрез споразумението за износ на зърно, както и по отношение на размяната на военнопленници между Украйна и Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани