Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия прие два спасителни кораба с повече от 500 мигранти

[post-views]

Италия, която се зарече да се отнася строго към проблемите с имиграцията, днес допусна до свои южни пристанища два спасителни кораба с повече от 500 мигранти на борда, предаде Ройтерс.

Корабът “Гео Баренц“, който плава под флага на НПО “Лекари без граници“, акостира на пристанището в Салерно, в административния регион Кампания, с 248 мигранти на борда.

Италианските власти допуснаха до пристанището в Бари кораб на германската неправителствена организация „Ес О Ес Хюманити“ (SOS Humanity).

Правителството на Джорджа Мелони е изправено пред предизвикателството как точно да действа, когато плавателни съдове на организации, спасяващи мигранти в Средиземно море, се обърнат към него за помощ.

Миналия месец напрежението между Рим и Париж се изостри, след като френските власти приеха кораб с мигранти, получил отказ да акостира в Италия. 

Източник от италианското вътрешно министерство каза, че решението за допускането на двата кораба до италиански пристанища се основава на лошите метеорологични условия и рисковете за хората на борда. Той изтъкна, че не става въпрос за промяна в политиката.

В момента италианското ведомство разработва нови правила, с които да опазва границите на страната и да възпрепятства трафикантите, допълни източникът.

Организацията “Лекари без граници“ каза, че вчера 14-годишно момче, което е пътувало само, е било транспортирано с хеликоптер от “Гео Баренц“ до Сицилия, след като е получило остри болки в корема.

 Ден по рано на борда на същия кораб се е родило бебе.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани