Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нагоре към върховете и целта

[post-views]
Нагоре към върховете и целта

Вече 5 години 101-ви полк разширява и развива способностите на Сухопътните войски.

Преди 5 години – на 1 декември 2017 г., 101-ви алпийски батальон бе реорганизиран в 101-ви алпийски полк. Формированието измени числеността на личния си състав, а неговият командир, тогава подполковник Димитър Кацаров, бе повишен в полагащото му се звание за длъжността.

За мен е удоволствие и чест да бъда тук, пред вас. Благодарение на усилията на ръководството на Щаба по отбраната, Командването на Сухопътните войски и направената организация ние възстановяваме и развиваме способностите на Сухопътните войски. Аз нямам съмнение, че трансформирането на батальона в полк ще позволи на Сухопътните войски да разширят своите способности в области, в които досега те бяха намалени. Сигурен съм, че ще изпълнявате вашите задачи

                         по същия перфектен начин

както ги изпълнявахте и досега, като алпийски батальон. Това каза на ритуала в Смолян на 1 декември 2017 г. командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов (от утре – генерал-лейтенант и заместник-началник на отбраната). В строя на военнослужещите бе и 35-ият ни контингент, подготвящ се за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Почти цялата охранителна рота от контингента бе от състава на 101-ви полк. Полковник Димитър Кацаров увери, че алпийците няма да щадят сили и воля, за да постигнат всичко това, което им е отредило като място ръководството на Сухопътните войски.

Интересни са реорганизациите през годините на формированието в Смолян. Преди да стане полк, то е било планинска стрелкова бригада, мотострелкови полк, отдел за подготовка на мотострелкови резерви и съхранение на въоръжение и техника, планински полк, планинска бригада и алпийски батальон.

При преминаването от батальонна на полкова организация трябваше да бъдат решени

                     редица задачи за кратко време

Подготвена бе техника, неизползвана дълги години. Ремонтирани бяха различни помещения. Извършиха се подобрения на учебно-материалната база с акцент на войсковото стрелбище. Направени бяха промени в учебната програма. Недостатъчен се оказа броят на офицерите при новата структура, тъй като стремежът беше всяка рота да има командир и заместник-командир.

Още преди откриването на Новата учебна 2018 година 32-ма военнослужещи от полка проведоха в курортен комплекс „Пампорово” специализиран курс с инструктори от Българската скифедерация. А предстояха Световното военно първенство в Италия и най-голямото специализирано алпийско учение на Италианската армия „Петте кули”.

През изминалия петгодишен период алпийците от 101-ви полк участваха в много

              международни учения и подготовки

Но ако трябва да се открои някое от тях, това бе тактическото учение „Родопи-19”, планирано, за да се повишат взаимодействието и оперативните способности на формированията при съвместни действия в планинско-гориста местност. Категорично бе мнението на специалистите, че подобно учение у нас не бе провеждано до този момент. В него бяха включени 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за водене на „Планинска война” в гр. Полче (Словения). През септември 2019 г. край Смолян те водиха отбранителен бой, извършваха маньоври за създаване на контранастъпателна  групировка. По време на действията имаше ситуации, характерни за всяко едно учение, като авиационни удари от противника, обезвреждането на импровизирани взривни устройства и обстрели. Но повече бе акцентирано на специфичните задачи – обходи по фланговете и наблюдателните постове на противника, скрити подстъпи и оттам да се инфилтрират групи, въпроси по ЯХБЗ, инженерно и логистично осигуряване.

Заради пандемията от COVID-19 бяха пропуснати подготовки и учения. През март 2021 г. у нас се състоя „Родопи-21”, но учението премина без военнослужещи от нациите, които бяха на „Родопи-19”. Имаше само офицери от Румъния и Словения, както и от Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за водене на „Планинска война” в гр. Полче (Словения). Но действията на „Родопи-21” наблюдаваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Какво се случи в 101-ви алпийски полк

                          през тази година

На 4 февруари дългогодишният командир на алпийското формирование полковник Димитър Кацаров се раздели с армията и увеличи състава на запасните офицери. А длъжността му пое неговият дотогавашен заместник подполковник Стефан Димов, който в словото си припомни логото на полка „Един връх – една цел”.

И още през следващите дни започнаха тактически учения на алпийските роти с командири капитаните Борислав Семерджиев и Светослав Колев, както и на минохвъргачната батарея с командир капитан Асен Христов. Ротата с командир капитан Николай Соколов пък проведе своя зимен курс по алпийска подготовка.

През май на полигон „Корен” рота от алпийците бе включена като опозиционни сили в тактическото учение с бойни стрелби „Стоманен щит-22” на 4-ти артилерийски полк. През юни се състоя КЩУ „Еделвайс-22“ на 101-ви полк. Пет са участията на формирования по охраната на българко-турската граница. През октомври алпийци отново бяха на „Корен“ –  този път те действаха в двустепенното командно-щабно учение с бойни стрелби  „Балкан-22” на 2-ра бригада. От 6 до 13 ноември воини от формированието участваха в състезания по алпийска подготовка в Австрия. А на 29 ноември бе тактико-строевото занятие по управление на полка…

Заключението е, че през годината в 101-ви алпийски полк бяха проведени всички планирани учения, занятия и подготовки. Така бяха повишени способностите на алпийското формирование в Смолян. А през септември следващата 2023 г. е планирано да се състои поредното голямо международно учение – „Родопи-23“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани