Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Календар: Какво се случи в армията през 2022 г.

[post-views]
В навечерието на 6-и май – ден на отворени врати в 61-ва механизирана бригада

Накратко да си спомним отиващата си година. Разбира се, това съвсем не е всичко. Всеки командир и военнослужещ много добре знае какви усилия и защо е вложил за защитата на Родината.

Януари

10 януари – Начало на подготовката на личния състав на Българската армия през новата учебна 2022 г. с тържествени ритуали, но и при спазване на противоепидемичните мерки.

24, 26 и 27 януари – Сухопътните войски, ВВС и СКС анализираха подготовката, войсковия ред и дисциплината през 2021 г.

Февруари

8 февруари – Годишна конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов на тема „Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона.      Министърът на отбраната Стефан Янев очерта пет основни приоритета в своята работа хората в отбраната; изграждане и развитие на отбранителни способности; военнообразователна система, иновации и развойна дейност; повишаване на административния капацитет и нормативна и подзаконова нормативна уредба.

10 февруари – Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтивом направи анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили на Република България през 2021 г. В заседанието участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Стефан Янев, висшият команден състав на Българската армия, командири на военни формирования от видовете въоръжени сили и началници на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

17 февруари – ВВС на България и Испания започнаха изпълнението на съвместни задачи по засилена охрана на въздушното пространство. Мисията продължи до 31 март.

18 февруари – Годишен анализ на подготовката и войсковата дисциплина във ВМС през 2021 г.

24 февруари – Поредна ротация на българския военен контингент, участващ в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина, беше извършена през седмицата в база Бутмир – Сараево. Четирима военнослужещи получиха почетни отличия от командването.

24 февруари – Успешно приключи българското участие в небойната операция на НАТО по подпомагане евакуацията на афганистански граждани “ALLIED SOLACE” в Косово.

25 февруари – Военна клетва положиха 81 резервисти, които се подготвят в Центъра за професионално и продължаващо обучение на НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. Тържествения строй прие началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов.

Март

1 март – Драгомир Заков встъпи в длъжност министър на отбраната малко след като бе избран и положи клетва в Народното събрание. В зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната той се срещна с ръководството на Щаба на отбраната, висшия офицерски състав на Българската армия и директори на дирекции в Министерството. В мое лице, каза новият министър, ще имате защитник и абсолютна подкрепа за това Българската армия да бъде на нивото, на което трябва да бъде, за да може да защитава суверенитета и териториалната цялост на Република България“.

5 март – Българският военен контингент, определен за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, с командир подполковник Георги Георгиев, успешно се предислоцира до крайното си местоназначение – базата „Бутмир” в град Сараево, Босна и Херцеговина.

18 март – Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Дж. Остин пристигна на двудневно работно посещение в нашата страна по покана на министъра на отбраната Драгомир Заков. Министърът на отбраната Драгомир Заков и секретарят по отбраната Лойд Дж. Остин проведох среща с военнослужещи от армиите на двете страни, които участват в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон „Ново село“.

22 март – Военнослужещи от състава на военноморските сили на България, САЩ и Румъния започнаха съвместна подготовка.

Април

5 април – Участниците в учението „VIKING- 22” демонстрираха отлично взаимодействие и подготовка. Международното компютърно подпомагано командно-щабно учение бе организирано от шведските въоръжени сили в стратегическо партньорство със САЩ. В провеждането му бяха включени над 2500 участници.

11 април – Военнослужещи от 68-а група „Специални сили“ от състава на Съвместното командване на специалните операции участваха в международното учение „Oрион – 22”, което се проведе от 28 март до 10 април т.г. на територията на Република Гърция.

14 април – Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Кралство Нидерландия в Република България за изпълнение на мисия по усилена съвместна охрана на въздушното ни пространство, която продължи до 1 юни.

15 април – „Възможностите на F-16 са много по-добри. Изтребителите F-16 са сравними по възраст с МиГ -29, но заради многократните модернизации и отлична поддържка на практика усещането е, че летиш на нов самолет.“ Това каза капитан Александър Велинов – първият българин, обучен да пилотира F-16. Преди ден той се завърна у нас, след като завърши първоначалния курс на ВВС на САЩ.

21 април – Многонационалната бойна група демонстрира способностите си пред началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

26 април – Български изтребители оказаха помощ на цивилен самолет.

Май

2 май – Започна многонационалното учение „Trojan Footprint – 22“, което се проведе на територията на редица държави в Европа. До 13 май част от това учение се проведе и в нашата страна. На 12 май бе Денят ден за високопоставени гости в района на учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“.

3 май – Членове на военно-патриотичните съюзи и организации бяха наградени в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия.

5 май – Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи в чест на 6 май.

6 май – Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан в София с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини. Във формированията имаше демонстрация на военни способности. За поредна година, поради пандемията, нямаше военен парад на жълите павета в столицата.

12 май –  Български МиГ-29 отново оказаха помощ на пътнически самолет.

16-20 май – Над 960 военнослужещи от Сухопътните войски участваха в тактическо учение с бойни стрелби на учебен полигон „Корен“.

20 май – Тържествен ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи във 2-ра Тунджанска механизирана бригада на историческия връх Шипка.

27 май – Вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на пожара в Национален парк „Рила“.

31 май – Започна тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море – 2022”.

Юни

1 юни – Открито бе Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2022”.

6 юни – На зенитен полигон „Шабла“ започна учението на ВВС „Въздушен страж – 2022“.

14 юни – Тържествено бяха чествани 20 години от създаването на НВУ „Васил Левски“.

21 юни – Резервисти от НВУ „Васил Левски“ спасиха човек, пострадал при катастрофа.

Юли

6 юли – Министерският съвет одобри допълнителни средства за повишаване на доходите на военнослужещите.

7 юли – Президентът освободи бригаден генерал Валентин Кръстев от длъжността началник на Щаба на СКС и го назначи за  заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун със звание „генерал-майор“. Капитан I ранг Галин Манев бе назначен на негово място със звание „флотилен адмирал“.

13 юли – Военновъздушните сили прехванаха и приземиха малък самолет.

14 – 25 юли – Военноморските сили проведоха национално военноморско учение „БРИЗ 2022“ с международно участие.

25 юли – На полигон „Ново село“ започна съвместната подготовка „PLATINUM LION 22“ на България, САЩ и Великобритания, която продължи до 5 август на полигон „Ново село“. Темата бе „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили“.

28 юли – Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха отличниците от випуск „Полковник Борис Дрангов“ на Военната академия.

30 юли – Първи офицерски пагони получиха курсантите от випуск „Полковник Борис Дрангов“ на НВУ „Васил Левски“.

Август

2 август – Димитър Стоянов, министър на отбраната от състава на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, официално встъпи в длъжност. „Приемам поста министър на отбраната в изключително труден момент, породен от войната в Украйна. Убеден съм, че българските Въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурност, суверенитета и териториалната цялост на страната. Няма просперираща държава без модерна, подготвена и боеготова армия“, каза той.

8 август – Екипажи от състава на българските ВВС започнаха изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2022“, която продължи до 19 август. Участваха сили и средства от военновъздушните сили на Гърция, Канада, Румъния и на САЩ в Европа.

13 август – ВМС тържественото отбелязаха 143-та годишнина от създаването си.

22 август – Започна тристранната традиционна съвместна подготовка „Balkan Spirit – 2022“, която продължи до 2 септември . Тя бе на територията на областите Пловдив и Пазарджик. Участваха формирования от Специалните сили на Република България, Румъния и Република Гърция.

23 август –  61-ва Стрямска механизирана бригада започна да оказва помощ за възстановяване от наводнението в Карловско. Армията помагаше месеци наред след това.

25 август – Българската армия увеличи помощта, която оказва на МВР по охрана на държавната граница.

31 август – Първа съвместна тренировка на Военновъздушните сили със Столична община.

Септември

2 септември – Първата ротация на българския контингент в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина „АЛТЕА“ бе извършена успешно.

13 септември – Български и американски военнослужещи от състава на бойната група демонстрираха способности в съвместни действия на учебен полигон „Ново село“.

20 септември – Демонстрация на бойните способности на модернизирания танк Т-72, организирана от Командването на Сухопътните войски, на учебен полигон „Ново село“.

21 септември – Командването и личният състав на авиобаза Граф Игнатиево осъществиха успешното пребазиране на летище Пловдив на авиационната, самолето-обслужващата и специалната техника, поради старта на мащабната реконструкция в авиобаза Граф Игнатиево.

28 септември – Самолет Су-25 претърпя инцидент край авиобаза Безмер, пилотът бе в добро състояние

Октомври

1 октомври – Влязоха в сила промените в Наредба № Н-22 от 16.07.2010 г. за ползване под наем на имоти от жилищния фонд на Министерството на отбраната и за изплащане на компенсационни суми на военнослужещите и цивилните служители, които живеят при условията на свободно договаряне.

3 октомври – Полковник Станимир Йорданов и полковник Димитър Хлебаров бяха удостоени с висше офицерско звание „бригаден генерал“ и получиха новите си назначения.

3 октомври – Започна международната летателна тренировка „European Spartan Exercise 2022“ (ESE 2022), на която страната ни бе домакин за пети път. Продължи до 14 октомври.

13 октомври – Сухопътните войски започнаха двустепенно командно-щабно учение „Балкан 22“ с войски за реални действия на местността, което продължи до 20 октомври . Участваха над 1500 военнослужещи и около 500 единици бойна, специална и транспортна техника.

14 октомври – Военновъздушните сили отбелязаха своя боен празник – 16 октомври, и 110-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация.

17 октомври – Италия пое ролята на рамкова държава на бойната група на НАТО в България.

18 октомври – Отбелязахме празника на военния парашутист от Българската армия.

27 октомври – Офицерите от випуск „Полковник Борис Дрангов“ – II смяна на Военна академия „Г. С. Раковски“, получиха своите дипломи.

Ноември

8 ноември – „Военнослужещият, който е участвал в инцидента на българо-турската граница, е действал изключително точно и правилно. Реално той е прикрил нашата държавна граница, изтеглил се е навреме зад моторното превозно средство, произвел е изстрели към турска територия, откъдето са дошли изстрелите, и като цяло е действал съгласно инструкциите, изключително професионално.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов по повод на инцидента от 7 ноември, в който загина служител на Гранична полиция.

11 ноември – Военновъздушните сили на Кралство Испания предислоцираха  6 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon в авиационна база Безмер. Българските и испанските изтребители изпълняваха съвместно задачи в рамките на мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство по Източния фланг на Алианса в периода 14 ноември – 2 декември.

16 ноември – Сухопътни войски отбелязаха своя празник – 19 ноември.

25 ноември – Парламентът одобри придобиването на още 8 нови изтребителя F-16C/D Block 70 и оборудване за тях.

30 ноември – Командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов получи от президента на Република Косово Вьоса Османи – Садриу почетен медал за приноса на българските военнослужещи, участвали в мисията на Многонационалните сили за стабилизиране в Косово (KFOR), към мира и стабилността в страната.

Декември

7 декември – Президентът назначи офицери и ги удостои с висши звания. Заместник-началник на Щаба на отбраната стана генерал-лейтенант Михаил Полов, командир на Сухопътните войски – генерал-майор Деян Дешков, бригаден генерал  Иван Иванов – заместник-началник на щаба по операциите“ в щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу, Румъния. Командването на 61-ва Стрямска бригада прие бригаден генерал Маргарит Михайлов.

10 декември- Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенат Димитър Илиев премина в резерва.

14 декември – Бойната група на НАТО в България постигна пълни оперативни способности. (Бойната група в България беше формирана на 1 март 2022 г. като нашата страна изпълняваше ролята на рамкова държава и на страна-домакин. В състава й освен българско формирование от Сухопътните войски беше включена механизирана рота от Сухопътните войски на САЩ. На 4 март 2022 г. беше декларирано постигането на първоначални оперативни способности. От 17 октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава, като България продължава да изпълнява ролята на страна-домакин. Към момента в състава на бойната група са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада „Пинерело“, както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора, и Турция. Предвижда се бойната група да участва в учения на НАТО, което ще повиши колективните отбранителни способности и оперативна съвместимост на съюзниците в Алианса.)

15 декември – България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16, потвърдиха от МО

16 декември – Парламентът ратифицира на второ четене Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Източник: otbrana.com/

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани