Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Япония се въоръжава с още 2 авиотанкера

[post-views]
Япония се въоръжава с още 2 авиотанкера

Японската армия ще се въоръжи с още два авиотанкера за дозареждане във въздуха, като общият им брой ще достигне 6.
Японските военновъздушни сили за самоотбрана поръчаха 2 авиотанкера KC-46A Pegasus. Boeing достави на Япония първия танкер KC-46A през октомври 2021 г., а втория през февруари 2022 г.
Самолетът е проектиран да дозарежда с гориво всички съюзнически и коалиционни военни самолети, съвместими с международните процедури за зареждане с гориво във въздуха. Доказаният Pegasus е извършил вече повече от 10 000 полета, а KC-46A предоставя възможности за много мисии, необходими на ВВС през XXI век, включително свързаност на данни и превоз на персонал, карго и авиомедицински транспорт.

Досега Boeing е доставила 67 танкера KC-46A, включително 65 на ВВС на САЩ и два на Япония. Авиотанкерът е изграден на базата на доказалата се конструкция на пътническия самолет 767, от който модел има повече от 1200 доставени самолета в цял свят.
Boeing изгражда самолети KC-46A за ВВС на САЩ, Япония и други съюзнически клиенти на своята производствена линия за 767 в Еверет (Вашингтон). Освен това японските партньори на Boeing произвеждат 16 на сто от конструкцията на KC-46A. Японските ВВС експлоатират 4 авиотанкера KC-767 от по-ранно поколение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани