Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ден 2: „Св. св. Кирил и Методий“ прекоси Босфора в ранните часове на 28 декември

[post-views]
Ден 2: „Св. св. Кирил и Методий“ прекоси Босфора в ранните часове на 28 декември

 В ранните часове на 28 декември българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ премина от Черно море в Мраморно море през Босфора. В 8:30 часа местно време плавателният съд навлезе в подстъпите на пролива, след като получи разрешение от турските власти. Корабът беше ескортиран от катер на бреговата охрана, докато прекосяваше 30-те километра, разделящи европейската и азиатската част на Турция и Истанбул.

Около 10:30 часа местно време „Св. св. Кирил и Методий“ излезе от Босфора, отправяйки се към котвена стоянка за бункироване в Зона Б, където местните власти посочват точка с координати, на която корабът да застане на котва. Следва изчакване на баржа, която да зареди кораба с гориво, подкачайки шланг към системата му, обясни за БТА щурманът кап. Христо Христов.

Ден 2: „Св. св. Кирил и Методий“ прекоси Босфора в ранните часове на 28 декември

„Минахме Босфора в рамките на 2 астрономически часа без никакви проблеми с материалната част, успяхме да преминем и през Златния рог. Към настоящия момент захождаме към котвена стоянка Ахър капъ за бункероване с гориво. Това гориво ще стигне до Република Аржентина – Мар дел Плата, където само ще допълним запасите, тъй като оттук нататък няма да допуснем снижаване на горивото под задължителния запас. Надявам се зареждането да e в рамките на не повече от 4 часа“, обясни пред БТА капитанът на кораба капитан II ранг Николай Данаилов.

Проливът Босфор е сред най-труднопроходимите в света заради интензивното движение на преминаващи търговски кораби, фериботи и други малки съдове, както и заради течението му, достигащо до 6 възела, и резките изменения на времето през есенно-зимния период. В най-широката си част е около 3,700  метра, а в най-тясната – около 750 метра (между крепостите Анадолухисаръ и Румелихисаръ). Дълбочината на Босфора варира между 36 и 124 метра.

„Св. св. Кирил и Методий“ е на историческо първо плаване към о-в Ливингстън, за да подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция. Плаването до българската антарктическа база на острова ще продължи около 40 дни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани