Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

2022 година: Достойни дела на граждани в униформа

[post-views]
2022 година: Достойни дела на граждани в униформа

Армията в помощ на хората! Това не е празен лозунг. То бе потвърждавано многократно през изтичащата 2022 г. Потърсих няколко примера, за да се види, че парите, които дава държавата отиват пак за нея и за българите.

Помощ при новoдненията в Карловско

Брой 36 (2022)

На 23 август 25 военнослужещи с транспортна и инженерна техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада поставиха началото на голямата помощ нва армията на Община Карлово за преодоляване на последствията от наводнението. „Показахме, че има държава и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени. Министерството на отбраната е реагирало адекватно навсякъде, за където е поискано съдействие във връзка с наводненията“, каза на 5 септемви министърът на отбраната Димитър Стоянов. „Армията участва и в трите етапа на действие в ситуация на бедствие: спасяване и евакуация на населението, осигуряване на храни, вода и лекарства и в третия етап – ликвидиране на щетите“, подчерта той. Общо до края на годината около 3000 военнослужещи участваха в полощ на пострадалото население.

Резервисти  спасиха човек

На 21 юни резервисти от НВУ „Васил Левски“ спасиха пострадал при катастрофа човек. Момчетата и момичетата, които пътували от Шумен към Велико Търново, минали покрай мястото на инцидента малко след като той вече се е случил и спрели, за да помогнат. „В района на село Козаревец видяхме обърнат автомобил. Под него се виждаше затиснат човек. Катастрофата явно беше станала много скоро, защото на мястото все още нямаше нито полиция, нито линейка. Спряхме и момчетата и момичетата успяха да преместят автомобила. Обадихме се на 112 и много бързо дойдоха полицаи и линейка“, разказва подполковник Ивайло Иванов, командир на батальон „Курсанти и доброволен резерв“ във факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“.

„Кугар” се включи в операция по търсене и спасяване в Пирин

Спасителна акция с вертолет

На 27 август дежурен екипаж на вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили помогна днес, 27 август, за медицинската евакуация на туристка, пострадала тежко при падане в труднодостъпния район на Стражите в Пирин.

Вертолетът излетя в 15.21 ч. от авиобаза Крумово. Екипажът успешно изпълни задачите по евакуиране на борда на вертолета и транспортиране на пострадалата жена до спешния медицински център в Разлог, където ще й бъде оказана медицинска помощ. В 18.14 ч. вертолетът кацна в авиобаза Крумово. Командир на екипажа бе майор Марин Тасков. За пореден път военнослужещите от ВВС доказаха своя професионализъм при изпълнение на задача в помощ на населението.

Донорски мисии

На 28 януари дежурен екипаж на самолет „Спартан“ от авиобаза Враждебна беше задействан вечерта със задача да транспортира медицински екип от УМБАЛ „Св. Екатерина“ при създадена донорска ситуация за органна трансплантация. Командир на екипажа е майор Стоян Барев, помощник-командир – майор Веселин Асенов и борден инженер – капитан Николай Михайлов. Самолетът излетя в 19.42 ч. и кацна на летище Варна в 20.42 ч. В 23.55 ч. същата вечер самолетът се приземи обратно на летище София като задачата по транспортирането на медицинския екип беше изпълнена успешно.

На 27 февруари Дежурен екипаж на самолет „Спартан“ от авиобаза Враждебна беше задействан на 27 февруари сутринта със задача да транспортира медицински екипи от Военномедицинска академия и от Александровска болница при създадена донорска ситуация за експлантация на органи. Командир на екипажа бе капитан Евгени Златанов, помощник-командир – подполковник Пламен Дончев и борден инженер – майор Мирослав Панчев. Самолетът излетя за Горна Оряховица в 06.40 ч. и в 12.55 ч. същата вечер се приземи обратно на летище София като задачата по транспортирането на медицинските екипи беше изпълнена успешно.

На 16 декември военнослужещи от дежурните сили и средства на 16-а авиобаза Враждебна бяха задействанисъс задача да транспортират със самолет „Спартан“ от България до Германия медицински екип и дете, което се нуждае от спешна медицинска помощ. Самолетът излетя в 10.34 ч. от летище София за летище Щутгарт, Германия. На борда на самолета бяха детето, неговата майка и медицински екип от Военномедицинска академия и УСБАЛ по детски болести „Професор Иван Митев“. В 17.09 ч. самолетът се завърна обратно на летище София след изпълнена задача за медицинска евакуация на пациент. Командир на екипажа е майор Стоян Барев, помощник-командир – майор Веселин Асенов и борден инженер – капитан Митко Гергов.

Унищожени боеприпаси в села и градове

На 26 януари военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в с. Драгоево, община Велики Преслав. Те действаха под ръководството на капитан Свилен Йосифов.

На 24 юни специализиран екип от Сухопътните войски унищожи невзривен боеприпас, открит в района на Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” Той бе от състава на 55-и инженерен полк – Белене. Ръководеше го капитан Мартин Станчев.

На 26 юни военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в района на кв. Дружба – гр. София. Действията им бяха ръководени от капитан Мартин Маргитин.

На 27 юни военнослужещи от инженерната рота за бойна поддръжка от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада, под командването на заместник-командира на ротата капитан Станимир Томов,  откриха и унищожиха невзривени боеприпаси, след обследване в Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. В резултат на разузнаването бяха открити четири силно корозирали снаряди от Руско-турската война, множество осколки, гилзи и куршуми от водените в местността бойни действия. Боеприпасите бяха транспортирани и унищожени на учебен център „Тюлбето“ на 24 юни от специализиран екип от батальона за защита на силите – Стара Загора, от състава на 2 Тунджанска механизирана бригада. Военнослужещите действаха под ръководството на капитан Иван Панайотов и в изпълнение на заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

На 29 юни специализиран екип идентифицира, транспортира и унищожи боеприпас, открит в землището на с. Яребковица, община Самоков. Ръководител на специализирания екип от 78-и батальон за осигуряване бе капитан Мартин Маргитин.

На 1 юли Военноморските сили унищожиха мина, плаваща във водите на Черно море. Сигналът е получен в Щаба на Военноморските сили от Морския спасителен координационен център. Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази – капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев и главен старшина Красимир Станчев Кръстев, ръководени от старши капитан I ранг Даниел Тодоров – командир на дивизион спомагателни кораби от Военноморска база Варна, извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

На 7 август специализиран екип от ВМС унищожи боеприпас, открит в залива на град Царево. С цел намаляване на риска при унищожаването на боеприпаса, военнослужещите решават да не го извличат от водата и да не го транспортират. Мината е унищожена в района на залива на гр. Царево, при стриктно спазване на всички мерки за безопасност, които се изискват при взривяване на обекти, намиращи се под вода.

На 7 август сигнал за метален предмет, наподобяващ двигател на противовъздушна ракета, е получен в Щаба на ВМС от Морския спасителен координационен център. Обектът е открит в района на къмпинг „Добруджа“. На място за изследване на предмета е изпратен екип от брегови пост за радиотехническо наблюдение „Шабла“. След направения оглед, военнослужещите класифицират намерения предмет като стартови двигател на противовъздушна ракета PANCIR – C1, който не представлява опасност. Към 10.45 ч. обектът е транспортиран на брега, в безопасен район.

На 7 август модул от 91 батальон от състава на 55-и инженерен полк Белене е бил задействан след получено искане за обезвреждане на корозирала мина, открита в местността Голак в землището на село Ветрен дол, Община Септември, Област Пазарджик. На място военнослужещите са установили, че става дума за 82-мм мина с взривател, която е иззета и транспортирана на безопасно място. Боеприпасът ще бъде унищожен.

На 12 август военнослужещите от състава на Военноморска база – Бургас, под ръководството на капитан III ранг Димитър Стоянов, унищожиха боеприпас на морската ивица от гр. Царево при спазване на всички мерки за безопасност.

На 20 август специализиран екип от Военноморска база – Бургас, включващ водолази, бе задействан със задача да класифицира и унищожи 3 предмета, наподобяващи боеприпаси. Те бяха открити на плажа и в морските води в района на хотел в гр. Ахелой.

На място военнослужещите установяват, че единият предмет е противопехотна, противодесантна мина, а другите два, открити във водата, са тротоарни плочки. Мината е унищожена при спазване на всички мерки за безопасност.

На 23 август специализиран екип от батальона за защита на силите, от състава на Втора механизирана бригада, беше задействан със задача да обезвреди невзривени боеприпаси, открити в землището на с. Шейново, община Стара Загора. При направения оглед на място под ръководството на лейтенант Валентин Атанасов, са установили, че откритите метални предмети са два 122 мм осколочно-фугасни снаряда и два 70 мм снаряда, корозирали. На следващия ден при спазване на мерките за безопасност откритите боеприпаси бяха унищожени в района на учебен център „Люляк“.

На 31 август военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит в Шивачево, област Сливен. Специализиран екип от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, разузна и унищожи 100 мм силно корозирал танков снаряд с взривател, открит в частен имот в град Шивачево. Под ръководството на капитан Михаил Попов боеприпасът бе транспортиран до огневи комплекс „Батмиш”, където е унищожен по електрически способ, при стриктно спазване на мерките за безопасност.

На 16 септември формирование за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от Националния военен университет „Васил Левски“ унищожи артилерийски снаряд за 76,2-милиметрово оръдие. Снарядът е намерен при изкопни дейности за изграждане на мазе в къща в Долна Оряховица. „Когато отидохме на място и видяхме разкопаните основи на къщата, направихме разузнаване, за да сме сигурни, че няма други снаряди. Този, за който ни повикаха, се оказа без гилза и дълъг 30 см. С колегите от формированието го транспортирахме до полигона на Военния университет в село Беляковец, където го и взривихме“, обяснява подполковник доц. д-р Йордан Терзиев, който е групов отговорник на специализирания екип. По неговите думи тези снаряди навлизат масово през Втората световна война, когато са пригодени за танк Т-34.

На 5 октомври специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София разузна и унищожи силно корозирала ръчна отбранителна граната Ф – 1, със запалка. Боеприпасът бе открит на 4 октомври около подпорната стена на язовир „Бебреш“, община Ботевград. Екипът бе в състав от четирима военнослужещи действа под ръководството на лейтенант Владислав Ставрев.

Помощ за цивилни самолети

Военновъздушните сили прехванаха и приземиха малък самолет

На 26 април в 7.45 ч. българско време  дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет. Получен бе сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на град Габрово. При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

На 11 май, в ранния следобед дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево излетяха, за да окажат помощ на пътнически самолет, изпълняващ полет от Унгария за Турция, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. При изпълнение на реална мисия по „Air Policing“, българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на Република България и го предадоха на турските изтребители. По-късно ескортираният пътнически самолет успешно кацна в Истанбул, без последствия за пътниците и екипажа. С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха, както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик.

Борба с горските пожари

На 27 юли вертолет Ми-17 с екипаж от 24-а авиационна база Крумово се включи в погасяването на горски пожар между селата Тешел и Гьоврен, община Девин. Той извърши 16 пуска на общо 32 тона, с което огънят беше потушен.

На 8 август вертолет с екипаж от 24-а авиобаза Крумово оказа съдействие в погасяването на голям горски пожар. Огънят бе в иглолистна гора в землищата на селата Левски и Елшица, Община Панагюрище, област Пазарджик. Екипажът помагна на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.

На 9 август военнослужещи от ВВС продължиха да помагат за овладяването на огнената стихия в землището на селата Левски и Елшица, община Панагюрище, област Пазарджик. Екипажите на двата хеликоптера Ми-17, които излетяха от авиобаза Крумово в продължение на повече от 6 часа изпълняваха задачи по разузнаване и пожарогасене от въздуха на горския пожар. Те извършиха общо 93 пуска и хвърлиха повече от 180 тона вода, след което се прибраха в авиобазата. Веднага след тях от авиобаза Крумово излетя вертолет „Кугар“, който продължава гасенето на пожара от въздуха.

На 10 август хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик. Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от Втора механизирана бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагаха действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово.

На 11 август военнослужещи от Сухопътните войски оказваха помощ при гасенето на пожари в областите Стара Загора и Хасково. Сутринта бе задействан модул от 31-и механизиран батальон в състав от 20 военнослужещи и шест броя техника, от тях – специализирани тежки машини за направа на просеки и водоноски. Модул от 38-ми механизиран батальон в състав от 20 военнослужещи и техника участва и  в гасенето на големия пожар в землището на с. Пъстрово, община Стара Загора.

На 12 август формирование от 31-ви механизиран батальон – Хасково помага за потушаването на пожара край село Брягово, община Хасково. Двадесет военнослужещи с 5 специализирани машини бяха на терен, на 3 км. североизточно от селото. Ръководител на групата бе капитан Лидиян Николов.

На 12 август екипаж от 24-а авиобаза в Крумово беше задействан със задача да се включи с вертолет Ми-17 в действията за потушаването на горски пожар, възникнал в землището на с. Раздел, община Елхово. Военнослужещите извършиха  разузнаване и обливане на горските масиви с вода от въздуха посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”.

На 3 ноември екипаж от авиобаза Крумово изпълни с вертолет Ми-17 специален полет за разузнаване и пожарогасене от въздуха на горски пожар в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, област Кърджали. В продължение на повече от 6 часа при направени 27 захода обхванатите от огъня горски масиви бяха облени с над 62 тона вода. Водовземането еб извършено от язовир „Домище“, община Джебел, област Кърджали.

На 5 ноември вертолет Ми -17 се включи в гасенето на големия горски пожар в землището на село Горно Къпиново, община Кирково, област Кърджали. Втори вертолет Ми-17 излетя, за да окаже помощ за потушаването на пожар, възникнал в землището на с. Мокрен, Сливенско, където огънят е обхванал смесена гора.

На 6 ноември екипажи от състава на ВВС и два вертолета Ми-17 се включиха в гасенето на пожара в района на с. Мокрен, област Сливен. Те помагаха за гасенето на огъня, обхванал смесена гора в труднодостъпна, пресечена местност.

Готовност за помощ при катастрофа

На 15 август министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че Министерството на отбраната има готовност да помогне за транспортирането на сръбските деца, пострадали вчера при пътната катастрофа край Стара Загора. „След катастрофата реагирахме навреме. Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов беше на място, за да бъде оказано съдействие. Осигурихме автобус и ескорт и изчакваме, за да може да транспортираме децата към Сърбия“, посочи министър Стоянов. Той заяви, че в такива ситуации Министерството на отбраната винаги е готово да реагира и да окаже помощ на населението – на български и на чуждестранни граждани. „Ние сме на разположение на българското общество. При необходимост имаме готовност да извършим и медицинска евакуация. Дежурен самолет „Спартан“ е в едночасова готовност за излитане, може да бъде ползван и вертолет“, поясни той.

Редник оказва първа помощ на блъсната от автомобил жена

На 21 декември редник Ралица Райчева Тодорова от 61 Стрямска механизирана бригада оказва първа помощ при претърпян инцидент на Ненка Клисурова от Карлово, която е бях блъсната от лекотоварен автомобил на улица „Дъбенско шосе“.  „Проявената гражданска съвест и съпричастност от Ралица Тодорова са достойни за подражание от всеки човек. Постъпката и е пример за Вашите колеги, които могат да се поучат от професионализма и от човешките и добродетели, от всеотдайността в тежки моменти от живота. Сърдечни благодарности за нейната бърза реакция и човешко отношение, с оказването на навременна първа помощ и транспортирането ми до болничното заведение в град Карлово“, пише потърпевшата до командира на бригадата бригаден генерал Маргарит Михайлов.

Сигурно има още много, което армията направи за българския народ през тази година. Така, че е по-добре да мислим повече позитивно за нея.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани