Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция няма да позволи на Гърция да разшири териториалните си води в Егейско море, заяви Чавушоглу

[post-views]
Чавушоглу: Войната в Украйна показа, че СС на ООН изисква сериозна реформа

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че Анкара няма да позволи на Гърция да разшири границите на териториалните си води в Егейско море, коментирайки последните съобщения в гръцките медии за планове на Атина да разшири границата на териториалните води край остров Крит до 12 мили, предаде ТАСС.

„През последните дни, главно в гръцките медии, се появиха съобщения за планове на Атина да разшири границите на териториалните води край остров Крит до 12 мили. Нашата позиция по този въпрос е много ясна. Още веднъж предупреждаваме Гърция: не търсете приключения, не се стремете към фалшив героизъм, не се излагайте на приключения, последиците могат да бъдат много вредни“, каза турският външен министър пред репортери. „Няма да позволим териториалните води на Гърция в Егейско море да бъдат разширени дори с една миля, камо ли с 12 мили. Решението на нашия парламент от 1995 г. по този въпрос все още е в сила“, заяви Чавушоглу.

През 1995 г. турският парламент прие решение, което квалифицира разширяването на съществуващите граници от страна на Гърция в басейна на Егейско море като casus belli (повод за война). Министърът припомни също, че Турция три пъти се е обръщала към ООН заради нарушаването на статута на островите в Егейско море от страна на Гърция.

Турските власти неведнъж са обвинявали Гърция, че нарушава международните си задължения в басейна на Егейско море, включително тези, свързани с демилитаризирани острови. Напрежението между Турция и Гърция отново се изостри в края на септември тази година, когато се появиха съобщения за преместване на бронирани машини на гръцките острови Лесбос и Самос. Анкара твърди, че Атина разполага там военно оборудване в нарушение на международните споразумения, по-специално на Лозанския договор (1923 г.) и Парижкия договор (1947 г.).

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани