Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атина отхвърли последните заплахи на Чавушоглу

[post-views]
Гърция гони 12 руски дипломати

Гърция не може да бъде сплашвана или тероризирана, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому в отговор на коментари на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който заплаши Гърция с война, ако страната реши да разшири териториалните си води в Егейско море, съобщава в. „Катимерини“.

„Гръцкото правителство се държи в съответствие с международното право и националния си интерес като единствени определящи фактори. Поведението му по никакъв начин не се определя от други, още по-малко когато става въпрос за нашите суверенни права“, заяви Иконому и добави, че „тази стратегия на заплахи и провокации, провеждана от Турция, не води до никъде, тъй като Гърция не може да бъде сплашвана или тероризирана. Би било полезно турските официални лица да се замислят върху това и да не избират същия път през новата година.“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви по-рано днес, че Анкара няма да позволи на Гърция да разшири границите на териториалните си води в Егейско море, коментирайки последните съобщения в гръцките медии за планове на Атина да разшири границата на териториалните води край остров Крит до 12 мили. Той напомни, че решение на турския парламент от 1995 г., според което разширяване на съществуващите граници от страна на Гърция в басейна на Егейско море представлява casus belli (повод за война), все още е в сила.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани