Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преди 60 години правителството създава Киностудия за военни учебно-възпитателни филми с пет щатни бройки – киноспециалисти

[post-views]
13 януари – Ден на българското кино

През отиващата си 2022 г. се навършиха 60 години от създаването при Министерството на народната отбрана на Киностудия за военни учебно-възпитателни филми. Това става на основата на разпореждане №1230 на Министерския съвет от 23 юни 1962 г. Правителството разрешава на „Министерството на народната отбрана в рамките на утвърдените му щатни бройки и фонд работна заплата и на щатните бройки със съответния фонд работна заплата, които ще му прехвърли Министерството на просветата и културата, да създаде от 20 юли 1962 г. Киностудия за военни учебно-възпитателни филми“. Разпореждането е подписано от председателя на Министерския съвет Антон Югов.

Каква е предисторията?

На 2 юли 1962 г. министърът на народната отбрана генерал-полковник Добри Джуров пише доклад до министъра на просветата и културата Начо Папазов. От този документ става ясно, че с Постановление на МС от 1952 г. Военната киностудия при МНО е преминала заедно с кадрите, апаратурите и цялото имущество към Комитета за кинематография. Оказва се, обаче, пише ген. Добри Джуров, „начинът, по който се произвеждат учебните филми у нас от тогава до сега се оказа неудачен и рискован за секретността и военната тайна“. Предложението до правителството е направено от двете министерства.

Министерството на просветата и културата е било задължено в двуседмичен срок да прехвърли на МНО – Военната киностудия, пет щатни бройки – киноспециалисти със съответния фонд работна  заплата за 1962 г. от Студия за научно-популярни филми, да предаде безвъзмездно на Киностудията кинопроизводствената техника, да предостави срещу заплащане на нейно разположение всички филмови материали, запланирани за военното филмово производство през 1962 г. и да й оказва необходимата творческа и техническа помощ“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани