Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 160 български военнослужещи посрещат Нова година на мисии и операции зад граница

[post-views]
Над 160 български военнослужещи посрещат Нова година на мисии и операции зад граница

За новата 2023 г. ще се поздравят тази нощ над 160 български военнослужещи, които са на мисии и операции зад граница. Те представят България в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA” с национален командин полковник Красимир Ценов, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR)  с национален командир подполковник Калин Стаменов, в небойната мисия на НАТО в Ирак с национален командир майор Веселин Жечев и в операцията на ЕС в Мали с национален командир лейтенант доктор Диляра Маринова .

През отиващата си година България увеличи участието си в мисиите на ЕС и НАТО на Балканите, с което още веднъж показваме нашия ангажимент към сигурността в региона, подчерта на традиционната предколедна видеоконферентна връзка министърът на отбраната Димитър Стоанов. Също тогава той прогнозира, че най-късно до края на януари ще има яснота с колко да бъдат увеличени заплащанията на всички военнослужещи зад граница, като първоначалните разчети показват увеличение с 50 процента. Началникът на отбраната адмирал Емил  Ефтимов отбеляза, че от стратегическа гледна точка сигурността на Западните Балкани е от ключова важност за България. Той изрази увереност, че материалното осигуряване при въоръжението и техниката, с което българските контингенти зад граница изпълняват своите мисии, ще се подобри.

Българските военнослужещи взели участие в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово бяха наградени с почетен медал на президента на Косово. Това е най-скорошното признание за приноса ни за мира в региона. На 30 ноември на церемония в Гербовата зала на президенството държавният глава на Косово Вьоса Османи-Садриу връчи отличието на командира на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов. „Наградата е символ на ползотворното сътрудничество между нашите държави, основаващо се на усилията  за запазване на мира, укрепване на сигурността и защита на демократичните ценности в Югоизточна Европа“, подчерта в словото си генерал-майор Цолов.

Екипажът и обучаващите се курсанти на борда на Военния научноизследователски кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщи Нова телевизия,  се очаква да посрещнат Нова година на път за Сицилия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани