Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сидни посрещна 2023 г. с ярки фойерверки в цветовете на дъгата

[post-views]

Сидни посрещна новата 2023 година с мащабен спектакъл с фойерверки, наречен „цветен калейдоскоп“ в пристанището на града, предаде ДПА.

Акцентът на шоуто беше светеща дъга, изливаща се като водопад от моста „Харбър бридж“, тъй като градът очаква да бъде домакин на Световния прайд през февруари.

По информация от телевизионния канал Ей Би Си очакванията са били един милион души да се съберат за спектакъла, който се проведе пред моста „Харбър бридж“ и Операта. Много хора си бяха запазили място с добра видимост още рано сутринта. В същото време по някои оценки още половин милиард зрители са гледали шоуто дистанционно по целия свят.

Организаторите казаха, че за спектакъла са били употребени около 9000 броя фойерверки на стойност около 39 милиона долара.

Шоуто в Австралия се състоя, след като Самоа и Кирибати в южната част на Тихия океан станаха първите държави в света, посрещнали 2023 г. с тържества, в които за първи път от две години насам се включиха и туристи. Двете държави затвориха границите си за посетители през март 2020 г. заради пандемията от коронавируса. Кирибати отново отвори врати за света през август, а Самоа го последва през септември.

Най-големият остров в Кирибати, Киритимати, на който живеят около 5000 души, е първият населен остров, на който започва всяка нова година, но там не са планирани големи събития.

Като първи голям международен център, който посрещна Новата година, в най-големия новозеландски град Окланд бяха осветени забележителностите. Миналата година събитието беше отменено заради ковид, заяви кметът Уейн Браун.

Американска Самоа, която се намира на само 220 километра източно от Самоа, от другата страна на Международната линия за смяна на датата, ще бъде последната територия, която ще посрещне 2023 година.

Източник: bta.bg

Избрани