Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Обществени нагласи: 60% от британците подкрепят нов референдум за Брекзит

[post-views]
Обществени нагласи: 60% от британците подкрепят нов референдум за Брекзит

 Близо две-трети от британците искат провеждането на нов референдум за присъединяването на Обединеното кралство към ЕС. Това показва последните социологически проучвания на острова, близо три години от отделянето на страната от икономическия блок или т.нар. „Брекзит“.

65 процента от анкетираните британци смятат, че референдумът от 2016г. трябва да се проведе отново. Това показват резултатите от поръчаното от британския вестник „Индипендънт“ социологическо проучване.

От допитването става ясно още, че продължава да расте процента на хората, които смятат, че Брекзит е една от основните причини за политическата и икономическата кризи, пред които е изправена страната.

Ако през 2021г. 44 процента от анкетираните са смятали, че излизането на страната от ЕС е имало негативен ефект върху икономиката, то през 2022г, близо 56 на сто смятат така.

Една от основната причина за промяната в обществени нагласи на острова по отношение на Брекзит, е не само че не се сбъднаха обещанията на поддръжниците на идеята, но и страната продължава да губи влиянието си в световен мащаб.

Според същото социологическо проучване, ако днес бъде проведен подобен референдум, то над 54 на сто от британците биха подкрепили връщането на страната в 27 членния блок.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани