Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Сеул и Вашингтон засилват сътрудничеството си, готвят съвместно планиране на ядрени операции

[post-views]
Южна Корея и САЩ планират съвместно военно учение

Южна Корея и САЩ обсъждат съвместно планиране и провеждане на операции за противодействие на Северна Корея, в които ще се разчита на американския ядрен арсенал. Това стана ясно от съобщение на Сеул, след противоречиви предходни изказвания по повод евентуални съвместни ядрени учения на двете държави.

Официалното становище идва от канцеларията на южнокорейския държавен глава малко след изказване на американския президент Джо Байдън, в което той опроверга твърденията, че двете държави подготвят съвместни ядрени учения.

Казусът се заплете в понеделник след интервю на южнокорейския президент Юн Сук-йол за местен вестник. В него той заяви, че с оглед намерението на Пхенян да увеличи ядрения си арсенал, Сеул и Вашингтон работят по планиране и провеждане на обучения, свързани с ядреното въоръжение. Това повдигна редица въпроси и се наложи ситуацията да бъде изяснена.

Президентът Байдън нямаше друг избор освен да отрече, защото беше попитан конкретно за ученията, каквито обаче могат да се провеждат само между ядрени сили, уточни южнокорейската страна. От Сеул допълниха, че се обмислят начини за споделяне на информация и съвместно използване на американския ядрен арсенал.

От Белия дом също потвърдиха невъзможността за провеждане на ученията, но подчертаха, че двете държави се стремят към засилено сътрудничество и дори провеждане на симулации на отговор при кризи.

Припомняме, че миналата година Пхенян извърши рекорден брой ракетни тестове, а в последните дни на декември определи Сеул като безспорен враг и набеляза нови военни цели.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани