Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Димитър Стоянов: Разработваме нова Национална отбранителна стратегия

[post-views]
Министър Димитър Стоянов: Разработваме нова Национална отбранителна стратегия

Дo 13 януари трябва да е готов анализът на подадените от фирми информации във връзка с проекта за придобиване на бойни бронирани машини.

Нека 2023-та да бъде годината на модернизацията на Българската армия, си пожела министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той отговаря на въпроси на първото за календарната година заседание на Комисията по отбрана. От там излязоха няколко новини.

По отношение на проекта за бойните машини на пехотата не е премахнато изискването да бъдат на въоръжение в армия на страни от НАТО и ЕС, каза министърът. В момента се извършва анализ на всички подадени от фирмите информации. Срокът за окончателен доклад е 13 януари. Отбелязано бе, че се поставя изискването за съвместимост на комуникационно-информационното оборудване  с бригадния оперативен център и останалите елементи от бойния ред, включително с модернизираните танкове Т-72. Така че ще има два отделни проекта.

От украинската страна има искане не само за боеприпаси, но и за бронетанкова и друга техника, но няма нищо конкретно договорено, отговори на въпрос министърът по повод на посещението си в Украйна. Не става въпрос за ЗРК С-300, уточни той. Неговата визита е била в изпълнение на т. 3 от решението на Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа помощ. Става въпрос за изискването правителството да проведе в срок от един месец преговори с различни страни за заместващи платформи. Това ми беше целта, каза министърът, да имаме информация какво би искала украинската страна, за да знаем какво да договаряме при евентуални преговори с други държави. Тук има нов момент. Подготвя се състав на делегация от военни експерти, която да посети съюзна страна и да оцени на място техниката, която ни се предлага.

От Военна академия „Георги С. Раковски“ и служба „Военно разузнаване“ е изготвен анализ във връзка с новото въоръжение и неговото използване, както и тактиките, които се прилагат във войната в Украйна. Обстановката се следи внимателно и не случайно в обществените поръчки, които бяха пуснати по време на служебното правителство, фигурират безпилотни летателни апарати, в МО се подготвят доклади за 155-мм гаубици, в програмата за приоритетни инвестиционни разходи са включени и системи за реактивен залпов огън, стана ясно от думите на министъра. Състоянието на наличното въоръжение и техника не предполага неговата модернизация, а купуването на ново, бе отбелязано в отговора. По отношение на новите техники адмирал Емил Ефтимов и Щабът на отбраната се справят чудесно в това отношение, бе категоричен министърът. Отчита се, включително и новият начин на използване на артилерията.  

С оглед на динамично променящата се среда за сигурност в Европа и света със заповед на министъра е създадена работна група за разработване нова Национална отбранителна стратегия, която би трябвало да е готова до средата на февруари. Документът се подготвя на базата на Стратегическата концепция на Алианса, приета на Срещата на върха в Мадрид през юли 2022 г. Сега действащата Национална отбранителна стратегия е приета от правителството през 2011 г.

Членовете на комисията проявиха интерес и по отношение на заместваща авиационна техника до идването на първите Ф-16. Въпросът за предоставяне на Ф-16 втора ръка е поставян пред американската страна, но най-вероятно това няма да се случи. Проведени са разговори с шведската и френската страна, които са се запознали с възможностите на нашите авиобази за Грипен и Мираж. Очаква се в началото на февруари Швеция да предостави груба оферта. От Франция все още няма определена дата за предоставяне на оферта, въпреки настоятелните писма. Засега информацията от Израел не ни задоволява, каза министърът. По тези въпроси на Димитър Стоянов му предстоят срещи с негови колеги от Франция и Швеция за ускоряване на процесите. „Моите предпочитания са да има самолет за изтребителната ни авиация и ние сами да охраняваме въздушното си пространство. ВВС са ме уверили, че имат възможности да осигурят инженерно-технически и летателен състав, ако типът самолет е различен“, посочи министърът.

Преди няколко дни заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова е била в Полша и до края на месеца се очаква договор за два двигателя за МиГ-29. Възможността за другите шест отпада, но поляците имали възможност да ремонтират четири до септември т.г. Изпратени са писма и до други държави. Чехия,например е отказала, защото продава всичко в пакет. Министърът бе категоричен, че не е удачно да се разтяга ресурсът на МиГ-29 във времето. И в момента нашите летци летят малко, а едно такова решение ще бъде голям риск за тях и техниката.

В отговор на въпрос, по отношение на решението, с което Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна за изменение на споразумението относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, министър Стоянов заяви, че не е коректно да се правят спекулации по въпроса. „Министерството на отбраната не изнася въоръжение и техника извън одобреното вече с решението на Народното събрание. По никакъв начин не бихме си позволили да прескочим най-висшия орган в държавата“, каза министър Стоянов и допълни, че такъв тип решение не може да бъде взето без Народното събрание.

В края на заседанието стана ясно, че през следващата седмица в комисията ще бъдат представени офицерите, които скоро бяха удостоени с висше военно звание. Очаква се да бъде обсъдена и внесената за приемане Програма за приоритетните инвестиционни разходи на Министерството на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани