Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над 200 сурвакари, майстори на маски и танцьори от „Сурва“ гостуват в София

[post-views]
Над 200 сурвакари, майстори на маски и танцьори от „Сурва“ гостуват в София

Над 200 дефилиращи сурвакари, майстори на маски, фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ към Общински младежки дом – Перник, от фестивала „Сурва“ гостуват в София. Предвидена е и кулинарна изложба, съобщават от Столичната община.

Събитието е на 8 януари в Борисовата градина и се провежда за втора поредна година.

ПРОГРАМАТА

Дефилето ще започне от езерото „Ариана“ и ще продължи до специално изградената сцена на открито (на локацията на парк-театър „Борисова градина“). Ще участват няколко сурвакарски група – от Народно читалище “Крюгер Николов – 1922 г.“ в село Пещера, община Земен, читалище „Христо Ботев – 1928 г.“ в село Копаница, община Радомир, от село Светля, община Ковачевци; от читалище „Пробуда – 1935 г.“ от квартал „Бела вода“ в Перник, от село Садовик, община Брезник и от село Кошарево, община Брезник.

Маскарадната обредност по „Сурова“ се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села. Изпълнителите на тази новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи – сурвакари, които играят и обхождат селищата. Народният празник „Сурова“ („Сурва“) включва в себе си традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди.

Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Със сурвакарското пожелание „Да бъде!“ се утвърждава новото начало и желанието за плодовитост, благоденствие и благополучие.

ИСТОРИЯТА

Международният фестивал „Сурва“ в Перник е с над 57-годишна история. Организира се от Община Перник от 1966 г. От 1985 година има статут на международен.

През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. – по време на тържествена сесия на общинския съвет в Перник – президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон, обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

През 2015 г. народният празник „Сурва“ („Сурова“) е включен в представителния

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани