Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Салвадор надделява над престъпните банди, страната отбеляза рекордно нисък брой убийства

[post-views]
Салвадор обяви извънредно положение заради свързани с организираната престъпност убийства

Салвадор – традиционно една от най-опасните страни в света, отбеляза рекордно нисък брой убийства през миналата година. Положителната тенденция в смъртоносната статистика потвърдиха властите в латиноамериканската държава.

През 2022 г. Салвадор отбеляза най-малкия брой убийства в историята си, заяви главният прокурор Родолфо Делгадо и подчерта, че това е невиждан спад за обществото, което е свикнало да живее сред насилие и смърт.

За миналата година са регистрирани 495 убийства спрямо повече от 1100 за 2021 г. Това означава, че стойностите са се свили до 7,8 убийства на 100 000 души, при коефициенти над 18 на 100 хиляди в предходни години, допълни министърът на правосъдието и сигурността Густаво Вияторо.

Намаляването на насилието се дължи на усърдната борба на правителството срещу върлуващите банди, заради които през март в страната беше обявено извънредно положение. Тогава след уикенд на невиждано насилие и 60 убийства за 48 часа, властите обявиха война на бандите, която към днешна дата е довела до ареста на повече от 60 хиляди лица, свързани с различни престъпни групи.

Те просто се забъркаха с грешните хора в лицето на правителството и президента, заяви Вияторо през март миналата година. В края на декември президентът Наиб Букеле с гордост заяви, че страната му се е трансформирала от най-опасната в света до най-безопасната в Латинска Америка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани